Tedaviler

Baş Ağrılarının Sebepleri ve Çeşitleri Nelerdir?

Ankara Baş Ağrısı Tedavisi ve Girişimsel Ağrı Tedavi Kliniği

Ankara Ağrı, Beyin, Sinir Hastalıkları ve Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Ali Kemal Erdemoğlu, baş ağrısının sebepleri, çeşitleri ve tedavilerini anlattı.

Baş Ağrısı Nedir?

Baş ağrıları, en yaygın tıbbi şikayetlerden biridir; çoğu insan hayatlarının bir noktasında mutlaka yaşar. Yaş, ırk ve cinsiyetten bağımsız olarak herkesi etkileyebilir. Dünya Sağlık Örgütü (WHO), tüm dünyadaki yetişkinlerin neredeyse yarısının herhangi bir yılda baş ağrısı yaşadığını bildirmektedir.

Baş ağrısı, stres veya duygusal stresin bir işareti olabilir veya migren veya yüksek tansiyon, anksiyete veya depresyon gibi tıbbi bir rahatsızlıktan kaynaklanabilir. Başka sorunlara da yol açabilir. Örneğin, kronik migren baş ağrıları olan kişiler düzenli olarak işe veya okula gitmekte zorlanabilir.

Baş Ağrısı Nedenleri Nelerdir?

Baş ağrısı, dünya çapında yaygın bir şikayettir. Başın herhangi bir yerinde, başın her iki tarafında veya yalnızca tek tarafta baş ağrısı oluşabilir. Baş ağrılarını tanımlamanın farklı yolları vardır. Birincil ya da ikincil olarak sınıflandırılır.

  • Birincil baş ağrıları: Doğrudan kafada ağrıya duyarlı yapıların aşırı aktif olmasından veya bunlarla ilgili sorunlardan kaynaklanan tek başına hastalıklardır.Bu, kan damarlarını, kasları ve baş ve boyun sinirlerini içerir. Beyindeki kimyasal aktivitedeki değişikliklerden de kaynaklanabilirler. Sık görülen primer baş ağrıları migren, küme baş ağrıları ve gerginlik baş ağrılarıdır.
  • İkincil baş ağrısı: Başka bir durum başın ağrıya duyarlı sinirlerini uyardığında ortaya çıkan semptomlardır. Başka bir deyişle, baş ağrısı belirtileri başka bir nedene bağlanabilir. Çok çeşitli farklı faktörler ikincil baş ağrısına neden olabilir. Bunlar şunları içerir: alkol kaynaklı akşamdan kalma, beyin tümörü, kan pıhtıları, beyin içinde veya çevresinde kanama, “beyin donması” veya dondurma baş ağrıları, karbonmonoksit zehirlenmesi, sarsıntı, kurutma, glakom, geceleri diş sıkma, grip, rebound baş ağrıları olarak bilinen ağrı kesici ilaçların aşırı kullanımı, panik ataklar, inme.

Baş ağrıları ciddi bir durumun belirtisi olabileceğinden, daha şiddetli, düzenli veya kalıcı hale gelirlerse tıbbi yardım almak önemlidir.

Örneğin, bir baş ağrısı önceki baş ağrılarından daha ağrılı ve rahatsız edici ise, ilaçla daha kötüleşirse veya iyileşmezse veya konfüzyon, ateş, duyusal değişiklikler ve boyundaki diğer sertlik gibi diğer semptomların eşlik ederse derhal doktora başvurulması gerekir.

Baş Ağrısı Türleri Nelerdir?

Baş ağrısı çeşitli faktörlere göre sınıflandırılmaktadır. Baş ağrısı çeşitleri şunlardır:

  • Gerilim baş ağrıları: Gerginlik baş ağrıları, primer baş ağrısının en sık görülen şeklidir. Bu tür baş ağrıları normalde günün ortasında yavaş ve kademeli olarak başlar. Şunlar hissedilebilir: sanki kafasında sıkı bir bant varmış gibi, her iki tarafta sabit, donuk bir ağrı ve boyuna yayılan ağrı. Gerilim tipi baş ağrıları epizodik veya kronik olabilir. Epizodik ataklar genellikle birkaç saat sürmektedir, ancak birkaç gün sürebilir. Kronik baş ağrıları, en az 3 aylık bir süre boyunca ayda 15 veya daha fazla gün boyunca ortaya çıkar.
  • Migren: Genellikle başın sadece bir tarafında nabız atıcı, zonklayan bir ağrıya neden olabilir. Ağrıya bulanık görme, sersemleme, mide bulantısı, aura olarak bilinen duyusal bozukluklar eşlik edebilir. Migren, primer baş ağrısının en sık görülen ikinci şeklidir ve bir bireyin yaşamı üzerinde önemli bir etkisi olabilir. Bir migren birkaç saatten 2 ile 3 gün arasında sürebilir.
  • Ribaund baş ağrıları: Baş ağrısı semptomlarını tedavi etmek için aşırı ilaç kullanımından kaynaklanır. Bunlar ikincil baş ağrısının en sık nedenidir. Genellikle günün erken saatlerinde başlar ve gün boyu devam eder. Ağrı kesici ilaçlarla iyileşebilirler, ancak etkileri tükendiğinde kötüleşirler. Baş ağrısı ile birlikte şunlar görülebilir: boyun ağrısı, huzursuzluk, burun tıkanıklığı hissi ve düşük uyku kalitesi. Ribaund baş ağrıları bir dizi belirtiye neden olabilir ve ağrı her gün farklı olabilir.
  • Küme baş ağrıları: Genellikle 15 dakika ile 3 saat arasında sürer ve haftada bir ay boyunca günde bir kez birden fazla günde sekiz kez meydana gelirler. Kümeler arasında, baş ağrısı belirtileri olmayabilir ve bu baş ağrısız dönem aylarca sürebilir. Küme baş ağrılarının neden olduğu ağrı: tek taraflı, şiddetli, genellikle keskin veya yakıcı olarak tanımlanır ve yine genellikle bir gözün içinde veya çevresinde bulunur. Etkilenen bölge kırmızı olabilir ve şişebilir, göz kapağı sarkabilir ve etkilenen taraftaki nazal burun tıkalı ve akışkan hale gelebilir.
  • Thunderclap baş ağrıları: Genellikle “hayatımın en kötü baş ağrısı” olarak tanımlanan ani ve ciddi baş ağrılarıdır. Bir dakikadan az bir sürede maksimum yoğunluğa ulaşır ve 5 dakikadan uzun sürer. Thunderclap baş ağrısı, intraserebral kanama, serebral venöz tromboz, yırtılmış veya bozulmamış anevrizmalar, geri dönüşümlü serebral vazokonstriksiyon sendromu (RVS), menenjit ve hipofiz apopeksi gibi hayati tehlike arz eden durumlara ikincildir.

Baş Ağrıları Nasıl Tedavi Edilir?

Baş ağrısı tedavisinin en yaygın yolları dinlenme ve ağrı kesici ilaçlardır. Doktor tavsiyesine uymak önemlidir, çünkü aşırı ağrı kesici ilacın aşırı kullanımı baş ağrısına yol açabilir.  Akupunktur, baş ağrılarını hafifletmeye yardımcı olabilecek alternatif bir terapidir.

Baş ağrıları için çeşitli alternatif tedavi yöntemleri mevcuttur, ancak herhangi bir önemli değişiklik yapmadan veya herhangi bir alternatif tedavi formuna başlamadan önce bir doktora danışmanız önemlidir.

Alternatif yaklaşımlar şunları içerir: akupunktur, bilişsel davranış terapisi, bitkisel ve beslenme sağlığı ürünleri, hipnoz ve meditasyon. Bazen, bir baş ağrısı belirli bir besinden veya besin eksikliğinden, özellikle de magnezyum ve bazı B vitaminlerinden kaynaklanabilir.

Besin eksikliği, düşük kaliteli bir diyet, altta yatan emilim sorunları veya diğer tıbbi koşullar nedeniyle olabilir.

Baş Ağrısı Riskini Azaltmak İçin Neler yapılabilir?

Baş ağrısı riskini azaltmak ve meydana gelirse ağrıyı hafifletmek için birkaç adım uygulanabilir. Başınıza veya boynunuza bir ısı paketi veya buz paketi uygulayın, ancak aşırı sıcaklıklardan kaçının. Mümkün olduğunca strese maruz kalmaktan kaçının ve kaçınılmaz stres için sağlıklı başa çıkma stratejileri geliştirin.

Kan şekeri sabit kalmaya özen göstererek düzenli yemekler yiyin. Sıcak bir duş yardımcı olabilir, ancak nadir bir durumda sıcak suya maruz kalmak baş ağrısını tetikleyebilir. Düzenli egzersiz yapmak ve yeterince dinlenmek ve düzenli uyku almak genel sağlık ve stresin azalmasına katkıda bulunur.

Prof. Dr. Ali Kemal Erdemoğlu’nun basılı medyadaki baş ağrısı konusunda açıklamalarını incelemek için tıklayın

Kaynakça:

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/9639-headaches

https://www.mayoclinic.org/symptoms/headache/basics/definition/sym-20050800

Day, W. H. (1877). Headaches: Their nature, causes, and treatment (Vol. 1877). Lindsay and Blakiston.

Daha Fazla Göster

Prof. Dr. Ali Kemal Erdemoğlu

Prof. Dr. Ali Kemal Erdemoğlu, 1985 yılında TED Ankara Koleji'nden mezun olduktan sonra 1992 yılında Ankara Tıp Fakültesi’ni bitirdi. Ankara Numune Hastanesi'nde "Nöroloji" alanında uzmanlık aldı. Amerika'nın Chicago şehrinde Colombus Cabrini Hospital ve Diamond Headache Clinic’te doktor olarak çalıştı. Prof. Dr. Ali Kemal Erdemoğlu; 2006 yılında "Doçent", 2011 yılında "Algoloji ve Klinik Nörofizyoloji Uzmanı" ve 2015 yılında "Profesör Doktor" unvanını almıştır. Prof. Dr. ALİ KEMAL ERDEMOĞLU’nun çok sayıda yurtiçi ve yurtdışı makale ve yayınları mevcuttur. Meslek yaşamı boyunca yurtdışında ve Amerika’da farklı kliniklerde bulunmuş, Avrupa Genç Nörologlar derneğinde yönetim kurulunda görev almış, ve ulusal ve uluslararası toplantılarda eğitici ve konuşmacı olarak görev alan Prof. Dr. ALİ KEMAL ERDEMOĞLU, Kasım 2012 ‘den 2015 yılı sonuna kadar Ankara Acıbadem Hastanesi’nde Nöroloji ve Ağrı merkezinde çalışmıştır. Şu an, kendi özel kliniğinde Nöroloji, Algoloji (Girişimsel Ağrı) ve Klinik Nörofizyoloji alanlarında hizmet vermektedir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu