Tedaviler

Epilepsi Tamamen İyileşir Mi?

Epilepsi tedavi edilemez ancak birçok insan ilaç ve diğer tedavilerin yardımıyla bozuklukla birlikte tatminkâr bir yaşam sürebilir. Antiepileptik ilaçlar ve cerrahinin yanı sıra, diyet değişiklikleri, nörostimülasyon ve davranış terapileri gibi diğer tedaviler de nöbetleri kontrol altında tutmada etkili olabilir.

Epilepsi hastalarının bazıları remisyona girebilir, yani uzun süre nöbet geçirmeden yaşayabilirler. Remisyon, birkaç yıldır nöbet geçirmediği, normal nörolojik muayene sonuçlarına ve normal elektroensefalografi (EEG) testine sahip olanlar için daha olasıdır.

Epilepsi hastalarının bireysel ihtiyaçları için en iyi tedavi planını bulmak için sağlık ekibiyle yakın çalışmaları önemlidir. Uygun tedavi ve yönetimle birçok epilepsi hastası nöbetlerini kontrol edebilir ve üretken bir hayat yaşayabilir. Ancak, nöbet geçirirse tehlikeli olabilecek faaliyetlerden kaçınma gibi güvenlik önlemleri almak da epilepsi olan kişiler için önemlidir.

  • İlaçlar

Epilepsi için genellikle ilaçlar ilk tedavi seçeneği olur. Antiepileptik ilaçlar, beyindeki elektrik aktivitesini stabil hale getirerek nöbetleri önlemeye yardımcı olurlar. İlaç seçimi, epilepsi tipi, yaş, tıbbi geçmiş ve alınan diğer ilaçlar gibi çeşitli faktörlere bağlıdır. Doğru ilacın ve dozajın bulunması zaman alabilir ve ilerlemeyi izlemek ve gerektiğinde tedaviyi ayarlamak için bir sağlık sağlayıcısıyla yakın çalışmak önemlidir.

Antiepileptik ilaçlar nöbetleri kontrol altına almakta çok etkili olsa da bazı yan etkileri olabilir. Bunlar arasında uyuklama, baş dönmesi, bulantı ve ruh hali veya davranışlarda değişiklikler bulunabilir. Bu yan etkiler bazen dozaj ayarlaması veya farklı bir ilaca geçişle yönetilebilir. Reçete edilen dozajı takip etmek ve ilaçların aniden kesilmesinden veya değiştirilmesinden kaçınmak, nöbet riskini artırabileceğinden önemlidir.

İlaçların yanı sıra, diğer yaşam tarzı değişiklikleri de epilepsi yönetimine yardımcı olabilir. Bunlar arasında yeterli uyku almak, stres veya flaşlı ışıklar gibi tetikleyicilerden kaçınmak ve sağlıklı bir diyet ve egzersiz rutini sürdürmek yer alabilir. Epilepsi olan bireylerin, bireysel ihtiyaçları için en etkili tedavi planını bulmak için sağlık ekibiyle yakın çalışması önemlidir.

  • Cerrahi

İlaçlara yanıt vermeyen veya beyinde belirli bir bölgeden kaynaklanan nöbetleri olan epilepsi hastaları için cerrahi bir seçenektir. Epilepsi cerrahisinin amacı, nöbetlere neden olan beyin bölgesini çıkarmak ve hareket, konuşma ve his alma gibi önemli beyin fonksiyonlarını korurken epilepsi nedenini ortadan kaldırmaktır. Cerrahiye karar vermek, faydaların riskleri aşması için bir nörolog, nörocerrah ve nöropsikolog dahil uzman bir ekip tarafından detaylı bir şekilde değerlendirilmelidir.

Rezeksiyon cerrahisi ve farklı beyin bölgeleri arasındaki sinir yollarının kesildiği kesilme cerrahisi dahil olmak üzere farklı türlerde epilepsi cerrahisi vardır. Cerrahi, karmaşık ve riskli bir prosedür olabilir ve enfeksiyon, kanama ve nörolojik eksiklikler gibi komplikasyon riski vardır. Bununla birlikte, bazı epilepsi hastaları için cerrahi, nöbetleri önemli ölçüde azaltan veya ortadan kaldıran etkili bir tedavi seçeneği olabilir.

Cerrahi sonrası, epilepsi olan bireylerin ilerlemelerini takip etmek ve gerektiğinde tedavi planlarını ayarlamak için sağlık ekibiyle yakın çalışmaları önemlidir. Cerrahi, nöbetleri kontrol altında tutmakta etkili olabilir, ancak kesin bir tedavi garantisi değildir ve bazı insanlar hala ilaç veya diğer tedavilere ihtiyaç duyabilirler.

  • Diyet Değişiklikleri

Epilepsi için en yaygın tedaviler ilaçlar ve cerrahidir ancak bazı insanlar için diyet değişiklikleri de etkili olabilir. Ketogenik diyet, bazı epilepsi hastalarında nöbetleri azalttığı gösterilen yüksek yağ ve düşük karbonhidratlı bir diyet türüdür. Diyet, vücudu glukoz yerine yağ kullanarak enerji üretmeye yönlendirerek ketozis adı verilen bir durum yaratır. Bu, beyindeki elektrik aktivitesini stabilize etmeye ve nöbetlerin sıklığını ve şiddetini azaltmaya yardımcı olabilir. Diyet genellikle bir sağlık sağlayıcısı tarafından reçete edilir ve belirli makro besin oranlarına yakın takip gerektirir.

Alkol, kafein ve belirli gıda katkı maddeleri gibi nöbet tetikleyebilecek gıdalardan kaçınmak gibi diğer diyet değişiklikleri, bazı epilepsi hastaları için etkili olabilir. Güvenli ve etkili bir diyet planı oluşturmak için bir sağlık sağlayıcısı veya kayıtlı diyetisyenle yakın çalışmak önemlidir.

  • Davranışsal Terapiler

İlaçlar, cerrahi ve diyet değişikliklerine ek olarak, davranışsal terapiler de epilepsi yönetiminde etkili olabilir. Bilişsel davranışçı terapi (BDT), epilepsi olan bireylerin nöbetlere neden olabilecek olumsuz düşünceleri ve davranışları belirlemesine ve değiştirmesine yardımcı olan bir terapi türüdür. Ayrıca stres yönetimi için başa çıkma stratejileri ve rahatlama teknikleri geliştirmelerine de yardımcı olabilir. Biyo-geri besleme, kalp atış hızı ve kas gerilimi gibi vücut tepkilerini kontrol etmeyi öğrenmelerine yardımcı olan elektronik izleme cihazlarını kullanan bir başka terapidir ve nöbetlerin sıklığını ve şiddetini azaltmaya yardımcı olabilir. Bu terapiler genellikle ilaçlar ve diğer tedavilerle birlikte kullanılır ve lisanslı bir sağlık sağlayıcısı veya terapist tarafından sağlanmalıdır.

Referanslar:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/epilepsy/diagnosis-treatment/drc-20350098

https://www.verywellhealth.com/can-epilepsy-be-cured-6979390

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/seizure/diagnosis-treatment/drc-20365730

Daha Fazla Göster

Prof. Dr. Ali Kemal Erdemoğlu

Prof. Dr. Ali Kemal Erdemoğlu, 1985 yılında TED Ankara Koleji'nden mezun olduktan sonra 1992 yılında Ankara Tıp Fakültesi’ni bitirdi. Ankara Numune Hastanesi'nde "Nöroloji" alanında uzmanlık aldı. Amerika'nın Chicago şehrinde Colombus Cabrini Hospital ve Diamond Headache Clinic’te doktor olarak çalıştı. Prof. Dr. Ali Kemal Erdemoğlu; 2006 yılında "Doçent", 2011 yılında "Algoloji ve Klinik Nörofizyoloji Uzmanı" ve 2015 yılında "Profesör Doktor" unvanını almıştır. Prof. Dr. ALİ KEMAL ERDEMOĞLU’nun çok sayıda yurtiçi ve yurtdışı makale ve yayınları mevcuttur. Meslek yaşamı boyunca yurtdışında ve Amerika’da farklı kliniklerde bulunmuş, Avrupa Genç Nörologlar derneğinde yönetim kurulunda görev almış, ve ulusal ve uluslararası toplantılarda eğitici ve konuşmacı olarak görev alan Prof. Dr. ALİ KEMAL ERDEMOĞLU, Kasım 2012 ‘den 2015 yılı sonuna kadar Ankara Acıbadem Hastanesi’nde Nöroloji ve Ağrı merkezinde çalışmıştır. Şu an, kendi özel kliniğinde Nöroloji, Algoloji (Girişimsel Ağrı) ve Klinik Nörofizyoloji alanlarında hizmet vermektedir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu