Tedaviler

Nöropatik Ağrı Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Öncelikle belirtilmesi gerekilir ki Nöropatik Ağrı, herkeste farklı tedavi sürecinin oluşabileceği bir rahatsızlıktır. Kimi danışanlar bu sorunu aylar içinde çözerken kimi danışanlar ise yıllar içerisinde zor çözüm buluyor.

Eğer yeterince şanslı iseniz de bu rahatsızlık kendiliğinden çözülüp gidiyor. Tedavi için uğraşmanıza gerek kalmıyor. Ancak her hasta yeterince şanslı olamaya biliyor. Öncelikle Nöropatik ağrının ne olduğuna kabaca değinelim.

Nöropatik ağrı, sinir sisteminde meydana gelen sorunların yansımasıdır, diyebiliriz. Aniden gelen karıncalanma, kesilme ve yanma gibi hisleri açıklarken genelde bu hastalıktan bahsediyor olabiliriz.

Biraz dinlendikten sonra ağrının azalacağına dair düşünceler olsa da genellikle acılı ve sancılı kısım, geceleri yani dinlendiğiniz kısım olur. Buradan da görüldüğü gibi uykunuz dâhil birçok günlük hayat aktivitenizi derinden etkileyebiliyor.

İnsanlar, bu rahatsızlık karşısında eğer kuvvetli bir psikolojiye sahip değillerse tedavi süreci olması gerektiğinden çok daha uzun sürüyor. Çünkü hastalık sonucu depresyon ve anksiyete gibi ruhsal sağlığı bozan hastalıklar bünyenizde yer edinebiliyor.

Bunun sonucunda da tedavi süreci birkaç haftada bitmek yerine birkaç seneye kadar uzar.

Nöropatik ağrının getirdiği sonuçlardan en etkili şekilde kurtulmak için öncelikle o ağrıya sebebiyet veren şeyin ne olduğunun bulunması gerekir. Sebebi bulunamayan hastalığın tedavisi uzar ve sonuç alınamaz. Bu yüzden altta yatan sebep öncelikle bulunmalı.

Örneğin; diyabeti olan bir hastayı ele alalım. Kan şekeri seviyesi yükseldiğinde sinirlerin beslenmesinde sorun oluşur. Bu da Nöropatik ağrıya sebebiyet verir. Ağrının altındaki sebebi bulduğumuz için ilk işimiz bu sebebi ortadan kaldırarak kan şekeri seviyesi kontrol altına alınır ve sinir düzeni sağlanır.

Hastanın tedavi sürecinde şeffaf olması ve kendini en açık şekilde ifade etmesi gerekir. Bu şekilde tedavi uzamaz ya da yanlış yönlere sapmaz.

Nöropatik ağrı, sinir hücrelerine yüksek miktarda zarar verdiğinden günlük hayatta kullanılan ağrı kesiciler yeterince hafifletme yapmaz ağrıda.

Bu sebeple çeşitli ilaçlar kullanılarak evde tedavi çalışması yerine uzman bir doktorun yardımıyla etkili ilaçlar kullanılmalı. Bu, hastalığın tedavisini olumlu etkiler ve hızlandırır.

Nöropatik ağrı tedavisinde özel hastalık ilaçları da kullanılmaktadır. Örneğin; ritim bozukluğu ilaçları, özgün kas gevşeticiler, özel sara ilaçları, morfin benzeri ilaçlar ve lokal anesteziler kullanılabilir. İlaç tedavisine yanıt vermeyen hastalar için ne tercih edilir?

Bu hastalar, girişimsel yöntemler kullanılarak tedavi edilir. Sinirler bloke edilerek hasta rahatlatılır ve tedavi süreci başlatılır. Bu ve buna benzer birçok tedavi yöntemi kullanılır.

Tedavi yönteminin doğru seçilmesi çok önemlidir çünkü Nöropatik Ağrı tedavi sürecinde yanlış tedavinin seçilmesi bu süreci uzatır ve istenmeyen sonuçlara sebebiyet verir. Bu yüzden doğru tedavi tercih edilip hızlı sonuç alınması önemlidir. Hızlı sonuçtan kasıt da hızlı ve sağlıklı sonuçtur.

Dediğimiz gibi bu hastalık sadece bedene değil ruha da büyük zarar veriyor. Günlük işlerinizden mahrum kalarak ruhsal anlamda çöküşler yaşayabilirsiniz. Hastalık tedavisi boyunca izi iyi hissettiren hobileriniz ile uğraşmak tedaviyi olumlu etkiler ve süresini kısaltır.

Yalnızca Nöropatik ağrı tedavi sürecinde değil, diğer birçok hastalık sürecinde ruhunuzu dinlendirip size keyif veren işlerle uğraşmanız bedeninize güvende ve mutlu olduğunuz işaretini verir. Böylece tedavi sürecini daha çabuk benimser, daha çabuk kabul edersiniz.

Nöropatik ağrının tedavi sürece haftalardan aylara, aylardan yıllara kadar uzansa da önemli olan motivasyonunuzu yüksek tutmak ve bu süreçte kendinize zaman tanıyarak iyi bakmaktır. Sizin için en önemli unsur sağlıktır ve sağlığınızı da etkileyen en önemli husus ruh halinizdir.

Kaynakça:

Baron, R., Binder, A., & Wasner, G. (2010). Neuropathic pain: diagnosis, pathophysiological mechanisms, and treatmentThe Lancet Neurology9(8), 807-819.

Daha Fazla Göster

Prof. Dr. Ali Kemal Erdemoğlu

Prof. Dr. Ali Kemal Erdemoğlu, 1985 yılında TED Ankara Koleji'nden mezun olduktan sonra 1992 yılında Ankara Tıp Fakültesi’ni bitirdi. Ankara Numune Hastanesi'nde "Nöroloji" alanında uzmanlık aldı. Amerika'nın Chicago şehrinde Colombus Cabrini Hospital ve Diamond Headache Clinic’te doktor olarak çalıştı. Prof. Dr. Ali Kemal Erdemoğlu; 2006 yılında "Doçent", 2011 yılında "Algoloji ve Klinik Nörofizyoloji Uzmanı" ve 2015 yılında "Profesör Doktor" unvanını almıştır. Prof. Dr. ALİ KEMAL ERDEMOĞLU’nun çok sayıda yurtiçi ve yurtdışı makale ve yayınları mevcuttur. Meslek yaşamı boyunca yurtdışında ve Amerika’da farklı kliniklerde bulunmuş, Avrupa Genç Nörologlar derneğinde yönetim kurulunda görev almış, ve ulusal ve uluslararası toplantılarda eğitici ve konuşmacı olarak görev alan Prof. Dr. ALİ KEMAL ERDEMOĞLU, Kasım 2012 ‘den 2015 yılı sonuna kadar Ankara Acıbadem Hastanesi’nde Nöroloji ve Ağrı merkezinde çalışmıştır. Şu an, kendi özel kliniğinde Nöroloji, Algoloji (Girişimsel Ağrı) ve Klinik Nörofizyoloji alanlarında hizmet vermektedir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu