Tedaviler

Ankara Migren Tedavisi

Baş ağrısı, toplumda %90 oranında görülen bir hastalık olarak karşımıza çıkmaktadır. Baş ağrılarını pek çok grupta toplamak mümkündür. Migren de bu baş nedenlerinden biri olarak karşımıza çıkmaktadır.

Migren, çoğunlukla sinir sisteminde görülen birkaç belirtiyle alakalı olan ve sürekli tekrarlanmakla birlikte orta şiddette ve şiddetli baş ağrısı şeklinde tanımlanan bir rahatsızlıktır.

Migrenin ortaya çıkmasında pek çok sebep bulunmaktadır. Bu sebeplerden bazıları genetik sebeplerden kaynaklanmakla birlikte bazıları da çevresel faktörlerden kaynaklı olabilmektedir.

Migrenin kadınlarda görülme sıklığı erkeklerden daha fazladır. İlk başlarda hafif ağrılarla başlayan migren atakları sonralarında daha büyük ağrılara neden olabilmektedir. Bu yüzden sürecin en başında migren tedavisi olmak sürecin rahat bir şekilde atlatılmasına ve hastalığın tedavisine imkân sağlamaktadır.

Hastalığın her insanda farklı etkilere neden olduğu düşünüldüğünde tedavi yönteminde ve sürelerinde farklılıklar gözlemlenmektedir. 

Migren Tedavisi Nedir?

Tedavi Detayları
Operasyon: Migren tedavisi
Tedavi Şekli:
Aşı, botoks, enjeksiyon
Tetikleyiciler:
Stres, yorgunluk, aşırı sigara ve alkol tüketimi
Şikayetler:
Yanma, batma, ağrı, bulantı, kusma
İlaç Tedavisi:
Farmakolojik tedavi

Migreni diğer hastalıklardan ayırt edebilmek için özelliklerini de iyi bilmek gerekmektedir. Ağrının başın bir tarafında olması, zonklayıcı etkide bulunması, ağrının ciddi düzeyde olması, fiziksel aktivite ile ağrının düzeyinde artış olması migrenin belirleyici özellikleridir.

Migren tedavisi hastanın günlük yaşamına devam etmesini sağlayan bir tedavi türü olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu tedavi ilaç vb. yöntemlerle yapılabilmektedir. Her hastaya en uygun seçeceği bulmak migrenin tedavi edilmesinde öncelikli önem taşımaktadır.

Önleyici ya da tedavi edici ilaçlar yanında, akupunktur, bazı yaşam değişiklikleri, botoks gibi alternatif tedaviler de migren ağrılarının tedavisinde kullanılan yöntemlerdir.

Migrenin tedavi edilmesi için migrene sebep olan faktörlerinde bilinmesi gerekmektedir. Bazı gıda maddeleri, insanların yemek düzenleri, insanların vücutlarında meydana gelen hormonal değişimler migrenin başlıca sebepleri olarak karşımıza çıkmaktadır.

Migren Tedavisi Nasıl Yapılır?

Migrenin en bilinen tedavi yöntemlerinden biri ilaçla tedavidir. Migrende ilaç tedavisi koruyucu tedavi ve atak tedavisi olarak iki şekilde yapılabilmektedir. Atak tedavisinde olguların bir kısmında aspirin gibi basit ağrı kesiciler alınmaktadır. Ağrı kesiciler atağın başında alınmalıdır.

Karanlık ve sessiz bir odada, buz paketi koyarak insanın dinlenmesi ağrının giderilmesini kolaylaştırır. Eğer uyunabilirse genellikle hasta ağrıdan kurtulmuş olmaktadır. Hastanın bu süreçte ağrı kesici alırken dikkat etmesi önemlidir. 

Koruyucu tedavi, belirli bir süre boyunca düzenli ilaç kullanarak ağrı sıklığını ve şiddetini azaltılmaya yönelik olarak uygulanan bir tedavi yöntemidir. Uzun süreli ve hiç geçmeyen migren ataklarında koruyucu tedaviden yararlanılmaktadır. 

Kronik migren ağrılarında geleneksel olmayan terapiler de migrenin tedavi edilmesinde kullanılmaktadır. Akupunktur bu yöntemlerden ilkidir. Araştırmalar akupunkturun baş ağrısı için faydalı olabileceğini ortaya çıkarmıştır.

Masaj tedavisi de migren sıklığını azaltabilen yöntemlerden biridir. Bu tedavi ile ağrılarda azalma görülebilmektedir. Bir diğer yöntem otlar, vitaminler ve mineraller ile yapılan tedavidir. Bazı şifalı otların migrenleri önleyebildiği veya şiddetini azaltabileceğine gözlemlenebilmektedir. 

Aynı zamanda atakların sık tekrar etmesi ve migren ağrısının giderilemediği durumlarda ameliyata da başvurulabilmektedir.

Migren Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Migren tedavisi süresi, uygulanacak tedavinin türüne bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Migrenin semtomatik tedavisi, ilaç kullanımını kapsar ve bunun için ağızdan veya enjeksiyon biçiminde ilaçları alınabilir. Tabii her baş ağrısı Migren değildir.

Nörolojik bir çok etken, baş ağrısına neden olabilir ki, bu noktada hekime başvurmak ve sorunun kaynağı ile ilgili kesin bilgi almak çok daha doğru olacaktır.

Hipertansiyon ve dolaşım sistemi bozukluklarına bağlı bazı hastalıklar baş ağrısına neden olabilir ki, bu durumda “Migren tedavisi ne kadar sürer?” sorusundan çok, “ağrıların sebebi nedir?” sorusuna odaklanılması gerekir.

Kriz tedavisi olarak uygulanan Migren tedavilerinde, anlık olarak verilecek ilaçlarla bir saatten kısa zamanda tamamlanabilen tedavi, sürekli kullanılan ilaçlar ile hastaneye gelmeyi gerektirmeyen bir seyre kavuşturulabilir. Bunun için uzman hekimler ve sağlık kuruluşları ile iletişime geçmekte fayda vardır.

Ankara Migren tedavisi

Ankara Migren Tedavisi Fiyatları Nasıl Belirlenir?

Migren toplumumuzda pek çok insanda görülebilecek hastalık türlerindendir. Gerek yaşa bağlı olarak gerekse farklı tetikleyicilerden kaynaklı ortaya çıkmaktadır.

Migren tedavisinde fiyatların belirlenmesinde pek çok etkenden söz edilebilir. Tedavinin hangi yöntemle yapıldığı ve hastanın durumuna göre ne kadar sürdüğünü önceden kestirmek pek mümkün olmamaktadır. Bu gibi pek çok sebeplerden dolayı tek ve kesin bir bilgi verilememektedir.

Migren tedavisi fiyatları ile ilgili bilgi almak isterseniz doktorunuza başvurabilirsiniz. Doktorunuz bu konuda sizlerle detaylı bir bilgi paylaşacaktır. Sağlık her şeyden daha önemlidir.

Migren Tedavisine Hangi Bölüm, Hangi Doktor Bakar?

Migren toplumda pek çok kişide görülen bir kronikleşmiş rahatsızlıklardan biridir. Migren bazı durumlarda dayanılmaz boyutlara geldiğinde tedavi edilmesi gereken bir rahatsızlık olarak karşımıza çıkar.

Kişi düzenli migren atakları yaşıyorsa ve bulantı, kusma gibi belirtiler var ise bu rahatsızlığın çözümü için nöroloji bölümüne başvurması gerekir.

Nöroloji uzmanı doktorlar bu rahatsızlık ile ilgilenmektedir.  Kronik migren tanısı koyulabilmesi için kişi ayda en az 15 kez bu atakları yaşaması ve bunların boyutlarının normal ağrılardan farklı olması gerekmektedir.

Ayrıca ataklara migren teşhisi konulabilmesi için en az 4 saat sürmesi gerekmektedir. Migren ağrıları için ilaç tedavileri, yaşam şeklinde düzelme, egzersiz, düzenli uyku gibi pek çok tedavi şeklide önerilmektedir. 

Migreni Tetikleyen Nedir?

Migrenin tetikleyicileri çeşitlilik gösterir ve her birey için farklı olabilir. Ancak, bazı ortak faktörler şunları içerir:

  • Stres ve Anksiyete: Stres ve anksiyete, migren krizlerini tetikleyebilir. Stresli bir yaşam tarzı, aşırı çalışma, iş veya aile sorunları, sınav stresi veya finansal kaygı gibi faktörler, migren ataklarına neden olabilir.
  • Hormonal Değişiklikler: Hormonal değişiklikler, özellikle kadınlarda, migreni tetikleyebilir. Adet döngüsünün başlangıcı, adet döngüsü sırasında ve menopoz gibi hormonel değişiklikler, migreni tetikleyebilir.
  • Uyku Bozuklukları: Uyku bozuklukları, özellikle uyku eksikliği, migreni tetikleyebilir. Geç yatmak, erken kalkmak, uyku apnesi, horlama, gece terlemesi, uykusuzluk veya uykuya dalmakta zorluk yaşamak gibi uyku bozuklukları, migren ataklarını artırabilir.
  • Diyet: Bazı gıdalar migreni tetikleyebilir. Özellikle bazı gıda katkı maddeleri ve tatlandırıcılar, kafein, alkol, çikolata, peynir, turşu, soya sosu, sosis, jambon, domates sosu, süt ürünleri ve bazı kuruyemişler migreni tetikleyebilir.
  • İklim Değişiklikleri: İklim değişiklikleri, migreni tetikleyebilir. Özellikle sıcak hava, yüksek nem, rüzgar, yüksek atmosferik basınç veya ani hava değişiklikleri migreni tetikleyebilir.
  • Fiziksel Aktivite: Fiziksel aktivite, migreni tetikleyebilir. Özellikle ani ve yorucu fiziksel aktiviteler, örneğin koşu, yüzme veya bisiklet sürme gibi aktiviteler migreni tetikleyebilir.
  • Işıklı Uyarıcılar: Bazı ışık kaynakları, özellikle parlak ışıklar, migreni tetikleyebilir.

Sıkça Sorulan Sorular:

Migreni Tetikleyen Faktörler Nelerdir?

Migreni tetikleyen faktörler; uyku bozukluğu, düzensiz beslenme, uzun süre vücuda besin girmemesi, fazla ışığa maruz kalmak, regl dönemi, aşırı koku (parfüm vb.), sigara ve alkol kullanımıdır. Migrenin tetiklenmemesi için bu durumlara dikkat edilmesi gerekmektedir. Düzenli uyku, sağlıklı beslenme ile kendinizi migren ağrılarından korumanız mümkündür. Aynı zamanda düzenli yapılan egzersizlerinde olası migren ağrılarının önüne geçtiği araştırmalarla kanıtlanmıştır.

Migren Kalıtsal Bir Hastalık Mıdır?

Migren hastalığı anne, baba, anneanne, babaanne ya da dededen gelen kalıtımsal bir hastalık değildir. Migren olan kişilerde ilaçla tedavi ya da aşı tedavisi mümkündür. Migren hastalığı eğer tedavi edilmezse kişide ağır yan etkiler görülebilir. Eğer kronik bir migrenden söz ediliyorsa cerrahi operasyon ile migrenden kurtulmak mümkündür.

Migren Aşısı Nedir?

Migren aşısı, içerdiği antikorlar sayesinde hastanın tedavisi için kullanılır. Migren aşısı doktor tavsiyesi ile genellikle bir ay içerisinden 4 günden fazla migren şikâyeti bulunan hastalara uygulanan tedavi yöntemidir. Bu nedenle eğer migren şikâyetiniz varsa mutlaka bir doktora başvurmalı ve tedavi sürecine başlamanız gerekmektedir.

Migren Hastalığının Tedavisi Var Mı?

Migren, beyindeki sinirler ve kan damarlarındaki değişikler sonucunda ortaya çıkan bir baş ağrısı şeklidir. Bu ağrıyı diğer ağrılardan ayıran en önemli özellik bir tarafta yoğun olarak gerçekleşmesi ya da beraberinde ataklar olmasıdır.

Toplumda sıkça karşılaşılan bir şikayettir. Kadınlarda görülme sıklığı erkeklere oranla daha çoktur. Bunun sebebi hormonal durumların migren ağrısı için tetikleyici olmasıdır.

Migren rahatsızlığının kesin bir tedavisi olmamakla birlikte, doktorların hastalara yaklaşımı, belirtilerin ve atak sıklıklarının engellenmesi yönünde olmaktadır.

Bununla birlikte verilen ilaçlar, uygulanan yaşamsal düzenlemeler hastalığın olumlu yönde seyretmesine ve yaşanabilecek olumsuzlukların önüne geçilmesine fayda sağlamaktadır.

Migren atakları kendiliğinden ortaya çıkar. Bu çıkışı engellemek mümkün olmasa da yavaşlatmak adına tetikleyici faktörlerden kaçınılması faydalıdır. 

Migren Krizine Ne İyi Gelir?

Migren, halk arasında yarım baş ağrısı olarak bilinen, beraberinde ataklar ile başın belli bir kısmında ortaya çıkan nörolojik bir rahatsızlıktır. Görülme sıklığı erkeklere oranla kadınlarda daha fazladır. Sebebi tam olarak belirlenemese de genetik faktörlerin etkisi yüksektir.

Hekim gözetiminde kullanılan ilaçların, ağrıların hafifletilmesinde ve atak sıklıklarının azaltılmasında etkili olduğu gözlemlenmiştir. Bununla birlikte yaşamsal düzenlemeler ve atakları tetikleyecek faktörlerden kaçınmak da faydalı olacaktır.

Migren ataklarına neden olan belli besinlerden, uyku düzensizliğinden, sigara ve alkol tüketiminden, yüksek sese maruz kalmaktan kaçınmak, ilaç dışında faydalı olacak şeylerden birkaçıdır.

Yapılan araştırmalar sonucunda hafif egzersizlerin migren ağrılarına iyi geldiği, atak şiddetini ve sıklığını azalttığı tespit edilmiştir. 

Migrenden Tamamen Kurtulmak Mümkün Mü?

Migren, ataklar halinde ortaya çıkan baş ağrısıdır. Bu ağrıyı diğer ağrılarından ayıran önemli özellikler beraberinde yaşanan ışık-ses duyarlılığı ve meydana gelen bulantılardır.

Migrende baş ağrısı sıklıkla şakaklarda, göz ve göz arkasında yaşanmaktadır. Genellikle tek taraflı, yoğun ve zonklayıcı şekilde gerçekleşmektedir.

Migrenin sebeplerinin en başında genetik faktörler yer almaktadır. Bir diğer sebebi hormonal değişimlerdir. Bu sebeple kadınlarda görülme olasılığı erkeklere kıyasla 3 kat daha fazladır.

Doğru tanı ve uygun tedavi ile migren ataklarından kurtulabilmek mümkündür. Uzman kontrolünde kullanılan ilaçlar ve migreni tetikleyen faktörlerin ortadan kaldırılmasıyla ağrı sıklığı ve şiddeti azalabilmektedir. Günlük yaşam, migrene göre planlanmazsa ilaçların pek bir etkisinin olmadığı gözlemlenmiştir.

Kaynakça:

https://www.nhs.uk/conditions/migraine/treatment

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/migraine-headache/diagnosis-treatment/drc-20360207

Olla, D., Sawyer, J., Sommer, N., & Moore, J. B. (2020). Migraine treatmentClinics in plastic surgery47(2), 295-303.

Daha Fazla Göster

Prof. Dr. Ali Kemal Erdemoğlu

Prof. Dr. Ali Kemal Erdemoğlu, 1985 yılında TED Ankara Koleji'nden mezun olduktan sonra 1992 yılında Ankara Tıp Fakültesi’ni bitirdi. Ankara Numune Hastanesi'nde "Nöroloji" alanında uzmanlık aldı. Amerika'nın Chicago şehrinde Colombus Cabrini Hospital ve Diamond Headache Clinic’te doktor olarak çalıştı. Prof. Dr. Ali Kemal Erdemoğlu; 2006 yılında "Doçent", 2011 yılında "Algoloji ve Klinik Nörofizyoloji Uzmanı" ve 2015 yılında "Profesör Doktor" unvanını almıştır. Prof. Dr. ALİ KEMAL ERDEMOĞLU’nun çok sayıda yurtiçi ve yurtdışı makale ve yayınları mevcuttur. Meslek yaşamı boyunca yurtdışında ve Amerika’da farklı kliniklerde bulunmuş, Avrupa Genç Nörologlar derneğinde yönetim kurulunda görev almış, ve ulusal ve uluslararası toplantılarda eğitici ve konuşmacı olarak görev alan Prof. Dr. ALİ KEMAL ERDEMOĞLU, Kasım 2012 ‘den 2015 yılı sonuna kadar Ankara Acıbadem Hastanesi’nde Nöroloji ve Ağrı merkezinde çalışmıştır. Şu an, kendi özel kliniğinde Nöroloji, Algoloji (Girişimsel Ağrı) ve Klinik Nörofizyoloji alanlarında hizmet vermektedir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu