Tedaviler

Trigeminal Nevralji Tedavisi Ankara

Halk arasında yüz ağrısı olarak bilinen trigeminal nevralji hastalığı dayanılmaz yüz ağrıların sebebidir. Kişilerin hayatını oldukça etkileyen bu ağrı çeşidini Ankara Ağrı, Beyin, Sinir Hastalıkları ve Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Ali Kemal Erdemoğlu sizler için anlatıyor.

Tic douloreux bir diğer ismiyle trigeminal nevralji, yüzümüzdeki hisleri beynimize taşıyan sinirlerin etkilenmesi ile oluşan ağrıdır. Bu sorunu yaşayan kişiler kronik olarak yüz ağrısı sorunu yaşarlar. Kişiler dişlerini fırçalama, makyaj yapma gibi kolay işlerde bile ağrı hissedeler.

Trigeminal Nevralji Nedir?

Hastalığın ilk aşamasında kişiler kısa ve hafif ağrı atakları yaşarlar. Ancak belirli durumlarda hastalık ilerler. Ve bu ilerleme ağrı atakların daha sık ve yoğun yaşanmasına sebep olur. Erkeklere kıyasla kadınlarda daha sık görülür ve sıklıkla 50 yaş üstü kişilerde karşılaşılır.

Tedavi Detayları
Operasyon:
Trigeminal Nevralji Tedavisi
Tedavi Şekli:
İlaç, trigeminal cerrahi ameliyatı, sinir blokajı veya radyo cerrahi gibi tedavi yöntemleri bulunmaktadır.
Tetikleyiciler:
Diş fırçalama, makyaj yapma, yüz yıkama gibi tetikleyiciler de ağrı ataklarına neden olabilir.
Şikayetler:
Yüzün bir yarısında ciddi yanma, batma veya elektrik çarpması şeklinde şiddetli ağrı
İlaç Tedavisi:
karbamazepin gibi epilepsi ilaçları ve gabapentin gibi nöropatik ağrı ilaçları

Trigeminal sinirlere baskı yapan iyi ya da kötü huylu tümörde ağrıya sebep olabilir. Bu hastalıkla yüz bölümündeki hisleri beyne taşıyan trigeminal sinirlerin işlevleri bozulur. Karşılaşılan sorun ise normal kan damarının beyin tabanında yer alan trigeminal sinir arasında gerçekleşir. Temas esnasında sinire baskı uygulanır ve yanlış sinyaller gönderilir.

Yaşlanma ile beraber trigeminal nevralji ortaya çıkabilir. Bazı vakalarsa ise sinirleri koruyan miyelin kılıfına zarar gelmiş olabilir bu da ağrıya sebep olur. Aynı zamanda trigeminal sinirlere baskı yapan iyi ya da kötü huylu tümörde ağrıya sebep olabilir.

Kişiden kişiye değişmekle beraber rüzgar esintisi, dış fırçalama, gülümseme, yemek yemek, konuşmak, makyaj yapmak, tıraş olmak, yüzü yıkamak gibi yüz bölgesinde meydana gelen tetikleyiciler ağrı oluşmasına sebep olur.

Radyofrekans yönteminde ise ağrıya sebep olan bölgedeki sinir iletimi devre dışı bırakılır.

Trigeminal Nevralji Tedavisi Ankara

Trigeminal Nevraljinin Belirti ve Semptomları Nelerdir?

Trigeminal nevraljinin belirti ve semptomları kişiden kişiye değişir ve oluşan ağrılar çeşitlidir. Bu ağrı çeşitleri şu şekilde gözlenebilir;

  • Ağrı yüzün tek bir noktasında oluşur ya da tam tersi geniş alanda hissedilir. Yanak, çene, dişler, diş etleri, dudaklar veya daha az sıklıkla göz ve alın bölgelerinde ağrı oluşabilir.
  • Yüzün tek tarafını da etkileyebilir ya da nadir görülmekte beraber iki tarafında da oluşabilir.
  • Ağrı atakları birkaç saniye sürebileceği gibi nöbetler şeklinde de oluşabilir.
  • Elektrik çarpması gibi hissedilebilir.
  • Çeşitli etmenlere göre ağrının hissedildiği belirli zamanlar oluşabilir.
  • Yüze dokunma, çiğneme, diş fırçalama ya da konuşma gibi yüz ile etkileşimden sonra tetiklenen spontane ağrı veya ataklar olabilir.

Trigeminal Nevralji Tedavisi Nasıl Yapılır?

Genellikle tanı kişinin hastalık öyküsünden çıkmaktadır. Kişinin ağrıyı doğru tanımlaması oldukça önemlidir. Anlatılan hastalık öyküsü sonrasında uzman hekim ağrının türü ve ağrıya neden olan nedenleri belirleyebilecektir.

Uzman hekim tanıdan emin olmak ve hastalığın altında yatan temel nedeni belirlemek için çeşitli testlerden yararlanabilir.

Trigeminal nevralji tedavisinde tercih edilen ilk yöntem ilaç tedavisidir. Bazı vakalarda ilaçlar haricinde ek tedaviye gerek duyulmaz. Ancak uzun süre ilaç kullanımı sonucu ilaç etki göstermeyebilir.

Böyle durumlarda ise radyofrekans tedavisi tercih edilebilir. Radyofrekans yönteminde ise ağrıya sebep olan bölgedeki sinir iletimi devre dışı bırakılır. Bölgeye zarar verilmeden uzun süreli ve kalıcı sonuçlar elde edilebilir.

Trigeminal Nevralji Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Trigeminal nevralji, yüzün trigeminal sinirlerinin anormal bir şekilde uyarılması sonucu ortaya çıkan şiddetli ağrıya neden olan bir durumdur. Tedavi edilmezse, trigeminal nevraljinin semptomları kronikleşebilir ve yaşam kalitesini ciddi şekilde etkileyebilir.

  • Kronik ağrı: Trigeminal nevralji genellikle şiddetli ve keskin bir ağrıya neden olur. Tedavi edilmezse, ağrı kronik hale gelebilir ve günün herhangi bir saatinde ortaya çıkabilir.
  • Ağrıya bağlı stres ve depresyon: Trigeminal nevralji ile yaşayan kişiler, ağrıya bağlı stres ve kaygı yaşayabilirler. Bu, hayatlarını olumsuz etkileyebilir ve depresyona yol açabilir.
  • Beslenme sorunları: Trigeminal nevraljinin semptomları, yüzün bir tarafındaki ağrı nedeniyle beslenme zorluklarına neden olabilir. Bu durum, kilo kaybına ve besin eksikliklerine yol açabilir.
  • Uyku problemleri: Trigeminal nevraljinin semptomları, uyku problemlerine yol açabilir. Ağrı, uykuya dalma ve uyumada zorluklar yaşatabilir ve kişinin uyku kalitesini olumsuz etkileyebilir.
  • İş ve sosyal hayatta sorunlar: Trigeminal nevralji, kişinin iş ve sosyal hayatını olumsuz etkileyebilir. Ağrı, işe gitme ve arkadaşlarıyla vakit geçirme gibi günlük aktiviteleri yapmayı zorlaştırabilir.
  • Ağrıya bağlı beyin fonksiyonlarında değişiklikler: Trigeminal nevraljinin kronik semptomları, beyindeki ağrı işleme süreçlerinde değişikliklere neden olabilir. Bu nedenle, kişinin bilişsel fonksiyonlarında bozulmalar, hafıza sorunları ve konsantrasyon eksikliği gibi sorunlar ortaya çıkabilir.

Trigeminal Nevralji Tedavisine Hangi Bölüm, Hangi Doktor Bakar?

Hastalıklar pek çok kişinin hayatını pek çok yönden etkileyen durumlar olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu yüzden hasta kimseler hastalığın çözümü için hangi bölüme başvuracağını merak ederler. Doğru bölüme başvurmak hastalığın kısa sürede tedavi edilmesi içinde oldukça önemlidir.

Trigeminal nevralji belirtileri gösteren kişilerin başvurması gereken bölümlerin başında nöroloji bölümü gelmektedir. Doktor uygun gördüğü durumlarda kulak burun boğaza ya da diş hekimine de hastaya yönlendirilebilmektedir.

Ankara Trigeminal nevralji tanısı hastaya koyulduktan sonra tedavi için ilk önce ilaç tedavisi uygulanmakta eğer hastalık giderilmezse beyindeki sinirlere cerrahi yöntem ile müdahale edilmek durumunda kalınır. Nöroloji doktoru bu hastalığın tedavisini hastaya uygular.

Sıkça Sorulan Sorular:

Nevralji Hastalığı Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Hastalığın teşhisinin konulabilmesi için dört koşuldan üçünün uyması ciddi bir gerekliliktir. İlk koşul yüksek şiddetli bir ağrının oluşmasıdır.

İkinci koşul; bıçak saplaması şeklinde keskin ağrılar olmalıdır. Üçüncü koşul olarak en fazla iki dakika aralarla tekrarlayan ani krizler olması gerekmektedir. Son koşul ise yüzün etkilenen bölgesinde ağrı meydana gelmesidir.

Belirtilen koşullara ek olarak teşhis konulabilmesi için hastanın daha önceden bir nörolojik bir hasar meydana gelmemiş olması oldukça önem taşımaktadır.

Semptomlar arasında en çok görüleni ise diş ağrısı ile ortaya çıkmaktadır. Trigeminal sinir uçlarının dişin köküne ulaşmasından kaynaklanarak bu ağrılar ortaya çıkmaktadır.

Tedavi edilmediği durumlarda hastanın yaşamını olumsuz etkilenmektedir. Özellikle gece uyku düzenini olumsuz etkilediği için bu da gün içinde dalgınlık, baş ağrısı ya da uykuya meyil şeklinde kendini göstermektedir.

Trigeminal Nevralji Ağrısına Ne İyi Gelir?

Kafa ya da yüz bölgesine uyarı götüren sinirlerden bir tanesi olan beşinci sinirin herhangi bir nedenden dolayı etkilenmesi sonucu ortaya çıkan bir ağrıdır. Toplumda delirten hastalık olarak da bilinmektedir. Dünyada görülme ihtimali yüz bin kişide beş tanedir. 

Trigeminal nevraljide ağrı bu sinirin dağıldığı yüz bölgesinde ani ve ataklar halinde görülmektedir.  Ağrı trigeminal sinirin 1.2. ve 3. dallarında görüldüğü gibi bir ya da pek çok dalında birden olabilmektedir. Çok nadir olarak iki taraflı olabilmektedir.

Trigeminal sinirin dağılımı olan üst ve alt çene, yanak ve göz bölgesinde olmaktadır. Bu ağrıya ilaç tedavisi iyi gelmektedir. Reçetesiz ilaçlar kullanılabilmek mümkündür.

Trigerminal Nevralji İlk Belirtileri Nelerdir?

Trigeminal nevraljinin belirtileri arasında çeşitli ağrı modelleri bulunmaktadır. Bu ağrı modelleri kişilerde birden fazla biçimde gözlemlenmektedir. 

Bu hastalıkta; ağrı bireyin yüzünde tek bir noktaya odaklanmaktadır ya da daha geniş bir düzende yayılmaktadır.

Birkaç saniyeden birkaç dakikaya kadar sürebilen ağrı nöbetleri görülmektedir. Elektrik çarpması gibi hissedilebilen şiddetli, yanıcı ya da delici ağrı dönemleri ve atakları gözlemlenebilmektedir.

Ayrıca günler, haftalar, aylar ya da daha uzun süren birkaç atak dönemleri olabilmektedir. Bu vakaların bazılarında kişilerin hiç ağrı hissetmediği dönemler olabilmektedir.

Ankara Trigeminal nevraljinin spazm gibi olan ağrısına dönüşmeden önce ortaya çıkabilecek sürekli ağrı ya da yanma hissi de oluşabilmektedir.

Trigeminal Nevralji Ne Tetikler?

Hastalığın başlıca nedeni trigeminal sinirin yüz bölgesine yayılımı sırasında çeşitli sebepler yüzünden basıya uğramasıdır.

En sık sebebi sinire beyincik damarının bası yapması durumudur. Daha nadir sebepler arasında tümör basısı, iltihap, multiple skleroz ve nedeni belli olmayan grup gibi nedenler yer almaktadır. Bu ağrılar oldukça riskli olup, ağrıyı hisseden kişilerin sebebini de araştırması çok önemlidir.

Tipik trigeminal nevralji tedavisinde genel olarak karbamazepin gibi epilepsi ilaçları ve gabapentin gibi nöropatik ağrı ilaçları kullanılmaktadır.

İlaç tedavileri trigeminal nevralji belirtilerini azaltmak için kullanılmaktadır ve genel olarak olumlu sonuç vermektedir. Günümüz şartlarında ilaç tedavileri bazı durumlarda etkin olarak hastalığı baskılayabilmektedir ve bu baskılama sayesinde tedavi sağlanmaktadır.

Trigeminal Nevralji Ne Zaman Geçer?

Kafa ya da yüz bölgesine uyarı götürmekle görevli olan sinirlerden beşinci sinirin herhangi bir sebepten dolayı etkilenmesi sonucu ortaya çıkan bir ağrıdır. Toplumda delirten hastalık olarak da anılmaktadır. Dünyada görülme ihtimali yüz bin kişide beş kişi biçimindedir. 

Ankara Trigeminal nevraljide ağrı bu sinirin dağıldığı yüz bölgesinde ani gelişen ataklar halinde görülmektedir.  Ağrı trigeminal sinirin 1.2. ve 3. dallarında görülebilmektedir. Aynı zamanda pek çok dalında birden de olabilmektedir. Çok nadir olarak iki taraflı ağrı da bulunmaktadır. 

Klasik tip Trigeminal nevralji seyrinde ağrılı atak sonrası bazen hasta aylar hatta yıllarca ağrılı atak geçirmemektedir.

Zaman içerisinde ağrılı süreler artıp ağrısız süreler azalabilmektedir. Ağrı çok şiddetli zonklayıcı bir biçimde alt çene, üst çene, yanak veya göz bölgesinde hissedilmektedir.

Trigeminal Nevralji Hastalığına Hangi Doktor Bakar?

Eğer Trigeminal Nevralji hastalığının belirtilerini gösteriyorsanız, bir nöroloji uzmanına görünmelisiniz. Doktorunuz gerekli görürse sizi bir diş hekimine ya da kulak burun boğan bölümüne yönlendirebilir. Nevralji hastalığı kişinin yüzünde hissettiği ağrı ve acı durumudur. Yüzden beyne ulaşan sinirlerde oluşan komplikasyon sonucu hasta diş fırçalarken dahi kendini rahatsız hisseder.

Trigeminal Nevralji Kimlerde Görülür?

Trigeminal Nevralji hastalığı erkeklere nazaran kadınlarda daha sık görülen bir hastalıktır. Genellikle 50 yaş üstündeki herkes risk altındadır. Halk arasında “Delirten Hastalık” olarak da adlandırılan bu hastalık, aile geçmişinde Trigeminal Nevralji teşhisi almış kişiler için ilerleyen yaşlarda ortaya çıkma ihtimalini arttırır.

Trigeminal Nevralji Sebepleri Nelerdir?

Trigeminal Nevraljinin ortaya çıkmasının en belirgin nedeni beyincik damarının sinirlere bası yapmasıdır. Fakat bazen nedenleri enfeksiyon, tümör ya da başka sebepler de olabilir. Trigeminal Nevralji hastalığı tedavi edilmediği takdirde belirtiler ve şikayetler artabilir. Bu nedenle mutlaka tedavi edilmesi gerekir. Eğer aile geçmişinizde nevralji varsa veya trigeminal nevralji belirtileri yaşıyorsanız mutlaka bir doktora başvurmalısınız.

Basın Bültenleri:

Trigeminal nevralji ile migren ağrısı neden karıştırılıyor?

Kaynakça:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/trigeminal-neuralgia/diagnosis-treatment/drc-20353347

https://www.nhs.uk/conditions/trigeminal-neuralgia/treatment/

Cruccu, G. (2017). Trigeminal neuralgiaCONTINUUM: Lifelong Learning in Neurology23(2), 396-420.

Daha Fazla Göster

Prof. Dr. Ali Kemal Erdemoğlu

Prof. Dr. Ali Kemal Erdemoğlu, 1985 yılında TED Ankara Koleji'nden mezun olduktan sonra 1992 yılında Ankara Tıp Fakültesi’ni bitirdi. Ankara Numune Hastanesi'nde "Nöroloji" alanında uzmanlık aldı. Amerika'nın Chicago şehrinde Colombus Cabrini Hospital ve Diamond Headache Clinic’te doktor olarak çalıştı. Prof. Dr. Ali Kemal Erdemoğlu; 2006 yılında "Doçent", 2011 yılında "Algoloji ve Klinik Nörofizyoloji Uzmanı" ve 2015 yılında "Profesör Doktor" unvanını almıştır. Prof. Dr. ALİ KEMAL ERDEMOĞLU’nun çok sayıda yurtiçi ve yurtdışı makale ve yayınları mevcuttur. Meslek yaşamı boyunca yurtdışında ve Amerika’da farklı kliniklerde bulunmuş, Avrupa Genç Nörologlar derneğinde yönetim kurulunda görev almış, ve ulusal ve uluslararası toplantılarda eğitici ve konuşmacı olarak görev alan Prof. Dr. ALİ KEMAL ERDEMOĞLU, Kasım 2012 ‘den 2015 yılı sonuna kadar Ankara Acıbadem Hastanesi’nde Nöroloji ve Ağrı merkezinde çalışmıştır. Şu an, kendi özel kliniğinde Nöroloji, Algoloji (Girişimsel Ağrı) ve Klinik Nörofizyoloji alanlarında hizmet vermektedir.

İlgili Makaleler

2 Yorum

  1. 01:28
    Bugün, 01:28 gönderdin
    hocam annem 1 senedir nevralji hastası ilaç kullanıyor. kurban bayramından önce korona geçirdi. ağrıları şiddetlendi. ilaç fayda etmiyor yemek yiyemiyor. gülhaneye götürdük algoloji bölümüne yönlendir di. tanıdık birisinin vesilesiyle ibni sinada bulduk ama ağustosun 26 sına gün verdi radyo frekans yöntemi uygulanacakmış. annem ozamanı beklemesi çok zor. bugün emar a gideceği.z. biz size gelsek bize yardımcı olabilimisiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu