Tedaviler

Demans (Bunama) Nedir ve Belirtileri Nelerdir?

Demans; bellek, düşünme ve iletişim becerileri de dahil olmak üzere bilişsel yeteneklerin azalması için kullanılan genel bir terimdir. Yaşlı yetişkinlerde sık görülen bir durumdur ve kişinin günlük aktivitelerini yapma becerisini etkileyebilen beyindeki fiziksel değişikliklerden kaynaklanır. Demansın belirtileri, demansın türüne bağlı olarak değişir ve bellek kaybı, karışıklık, dil zorluğu, ruh hali veya davranış değişiklikleri ve motor fonksiyon sorunları gibi şeyleri içerebilir. Demans için bir tedavi yoktur ancak erken teşhis ve tedavi belirtileri yönetmeye ve yaşam kalitesini artırmaya yardımcı olabilir.

Demans türleri

Birkaç demans türü vardır ve her biri farklı belirtiler ve nedenlerle ilişkilidir. Alzheimer hastalığı, tüm vakaların yaklaşık %60-80’ini oluşturan en yaygın demans türüdür. Yavaş yavaş bilişsel fonksiyonun azalması, bellek kaybı, dil zorluğu ve davranış ile kişilik değişiklikleriyle karakterizedir. Öte yandan Parkinson hastalığı, bir bireyin motor fonksiyonlarını etkileyen ve titreme, sertlik ve hareket güçlüğüne neden olan bir demans türüdür. Beyindeki kan damarlarına zarar vererek ortaya çıkan vasküler demans, bellek, düşünme ve iletişim sorunlarına neden olabilir. Frontotemporal demans ise beyin frontal ve temporal loblarını etkileyen ve kişilik, davranış ve dil değişiklikleriyle sonuçlanan bir demans türüdür.

Demans türünün doğru teşhisi uygun tedavi ve yönetim için önemlidir. Her demans türü farklı bir bakım ve ilaç yaklaşımını gerektirir. Sağlıklı bir diyet ve egzersiz rutini gibi yaşam tarzı değişiklikleriyle önlenebilen veya yönetilebilen bazı demans türleri, örneğin vasküler demans, vardır. Erken teşhis ve tedavi, demans olan bireylerin ve ailelerinin geleceklerini planlamalarına ve gerekli destek ve kaynakları almalarına yardımcı olabilir. Bazı durumlarda, ilaç ve terapi belirtileri yönetmeye ve hastalığın ilerlemesini yavaşlatmaya yardımcı olabilir. Doğru teşhis ve uygun tedavi planı için bir sağlık uzmanına danışmak önemlidir.

Teşhis ve tedavi

Demans teşhisi, belirtiler diğer tıbbi durumlarla örtüştüğü için zor olabilir. Genellikle, teşhis, tıbbi geçmiş, fiziksel muayene ve bilişsel değerlendirmelerin bir kombinasyonunu içerir. Doktor, diğer durumları elemek için testler yapabilir ve beyindeki değişiklikleri aramak için MRI veya CT taraması gibi görüntüleme testleri isteyebilir. Bilişsel fonksiyon, bellek ve dil becerilerini değerlendirmek için nöropsikolojik bir değerlendirme de kullanılabilir.

Demans için bir tedavi yoktur ancak belirtileri yönetmeye ve yaşam kalitesini artırmaya yardımcı olan tedaviler mevcuttur. Kolinesteraz inhibitörleri gibi ilaçlar, Alzheimer hastalığı olan bazı kişilerde bilişsel fonksiyon ve davranışları iyileştirmeye yardımcı olabilir. Bilişsel davranışçı terapi gibi terapiler, demans olan kişiler ve bakıcıları için hastalığın duygusal ve psikolojik zorluklarını yönetmelerine yardımcı olabilir. Sağlıklı bir diyet, düzenli egzersiz ve sosyal etkinliklere katılım gibi yaşam tarzı değişiklikleri de bilişsel fonksiyonu ve genel refahı artırmaya yardımcı olabilir. Bakıcılara rahatlama ve demans olan kişilere destek sağlayabilen bakım ve yetişkin günü bakımı gibi destek hizmetleri de mevcuttur.

Demans için risk faktörleri

Birkaç risk faktörü, bir bireyin demans geliştirme riskini artırabilir. Yaş, demans geliştirme olasılığının yaşla birlikte artması nedeniyle en önemli risk faktörüdür. Diğer risk faktörleri arasında genetik faktörler bulunur ve bazı demans türlerinin kalıtımsal bir bileşeni olabilir. Sigara içmek, yüksek kan basıncı, yüksek kolesterol ve obezite gibi yaşam tarzı faktörleri de risk faktörleri arasındadır. Baş yaralanmaları ve diğer nörolojik koşullar da demans geliştirme riskini artırabilir. Demans geliştirme riskini azaltmak, sağlıklı bir yaşam tarzını sürdürmek, kronik sağlık koşullarını yönetmek ve baş yaralanmalarını önlemek için adımlar atmaktan geçer.

Demansla başa çıkma

Demans, sadece demans olan kişi için değil, aynı zamanda bakıcıları ve sevdikleri için de zorlayıcı ve baskılayıcı bir durum olabilir. Demansla başa çıkmak, belirtileri yönetmek için yollar bulmak ve demans olan kişiye destek ve bakım sağlamayı içerir. Bu, güvenli ve konforlu bir yaşam ortamı oluşturmak, sosyalleşme ve katılım için fırsatlar sunmak ve takvimler ve notlar gibi hafıza yardımcıları kullanarak bellek kaybıyla başa çıkmak anlamına gelebilir. Demans olan kişilerin bakıcıları, destek grupları ve dinlenme bakımı gibi yardımlardan faydalanabilecekleri gibi, egzersiz, farkındalık ve gerektiğinde profesyonel yardım arama gibi kendilerine bakım stratejilerinden de faydalanabilirler. Demans olan bireylerin anlamlı ve tatmin edici bir yaşam sürdürmeye devam edebileceklerini ve doğru destek ve bakım ile aktivitelere katılabileceklerini ve sevdikleriyle bağlarını koruyabileceklerini hatırlamak önemlidir.

Referanslar:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/dementia/symptoms-causes/syc-20352013

https://www.nia.nih.gov/health/what-is-dementia

https://www.webmd.com/alzheimers/types-dementia

Daha Fazla Göster

Prof. Dr. Ali Kemal Erdemoğlu

Prof. Dr. Ali Kemal Erdemoğlu, 1985 yılında TED Ankara Koleji'nden mezun olduktan sonra 1992 yılında Ankara Tıp Fakültesi’ni bitirdi. Ankara Numune Hastanesi'nde "Nöroloji" alanında uzmanlık aldı. Amerika'nın Chicago şehrinde Colombus Cabrini Hospital ve Diamond Headache Clinic’te doktor olarak çalıştı. Prof. Dr. Ali Kemal Erdemoğlu; 2006 yılında "Doçent", 2011 yılında "Algoloji ve Klinik Nörofizyoloji Uzmanı" ve 2015 yılında "Profesör Doktor" unvanını almıştır. Prof. Dr. ALİ KEMAL ERDEMOĞLU’nun çok sayıda yurtiçi ve yurtdışı makale ve yayınları mevcuttur. Meslek yaşamı boyunca yurtdışında ve Amerika’da farklı kliniklerde bulunmuş, Avrupa Genç Nörologlar derneğinde yönetim kurulunda görev almış, ve ulusal ve uluslararası toplantılarda eğitici ve konuşmacı olarak görev alan Prof. Dr. ALİ KEMAL ERDEMOĞLU, Kasım 2012 ‘den 2015 yılı sonuna kadar Ankara Acıbadem Hastanesi’nde Nöroloji ve Ağrı merkezinde çalışmıştır. Şu an, kendi özel kliniğinde Nöroloji, Algoloji (Girişimsel Ağrı) ve Klinik Nörofizyoloji alanlarında hizmet vermektedir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu