Tedaviler

Bel Ağrısında Radyofrekans Yöntemi

Bel Ağrısı Tedavi Yöntemleri Ankara Ağrı Kliniği

Ağrı, Beyin, Sinir Hastalıkları ve Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Ali Kemal Erdemoğlu, “Bel ağrısında radyofrekans yöntemi nedir? Bel ağrısı nedir, bel ağrısında radyofrekans yöntemi nedir nasıl oluşur, nasıl tedavi yapılır?”

Bel Ağrısı Nedir, Nasıl oluşur, Tedavisi Nasıl Yapılır?

Omurganız omur adı verilen 33 kemikten oluşur. Kafa tabanından kuyruk sokumuna kadar uzanır. Baş ve vücudu desteklemek üzere bir silindir şeklinde gelişir. Çevresini kaslar, bağlar ve diğer dokular sarar. Her bir omurun içinde bir delik vardır.

Bu delikler birleşerek bir silindir oluşturur ve bu silindirin içinden omurilik geçer. Her bir omur arasında sürtünmeyi önlemek ve hareketliliği sağlamak üzere disk adını verdiğimiz yumuşak yastıklar vardır. Bel fıtığı veya boyun fıtığı işte bu yastıklarda meydana gelen kayma veya yırtılmalardan meydana gelir.

Boyun bölgesinde 7 omur bulunur. Bu omurlar göğüs ve kafa arasındaki dengeyi sağlarlar. Göğüs bölgesinde 12 omur bulunur. Bu omurlar bel ve baş arasındaki dengeyi sağlarlar. Bu omurlara kaburgalar ve kaslar birleşerek göğüs kafesini oluşturur. Bel bölgesinde 5 omur vardır.

Vücudun en kuvvetli ve sert omurları bu bölgededir. Bel omurlarına bel bölgesinin kasları ve omurlar arası bağlar bağlanır. Bel omurlarının altında leğen kemiği ve kuyruksokumu vardır.

Bel Ağrısı Nedenleri Nelerdir?

Bel ağrısı genellikle bir omuru normal pozisyonunda tutan bir bağ ya da kasın gerilmesine bağlıdır. Bu kaslar ve bağlar zayıfladığında, omurga bütünlüğünü yitirir, bu da ağrıyla sonuçlanır.

Sinirler vücudun her yerine omurilikten dağıldığından, bel sorunları neredeyse vücudun her yerinde ağrı ve güçsüzlüğe neden olabilir.

Ankara Bel Ağrısı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bel ağrısı, mesleğinizin ağırlık kaldırma ve ağır cisimleri taşımayı gerektirmesinden veya uzun süre ayakta durmaktan, öne eğilmekten ya da oturmaktan kaynaklanabilir. Düşme veya alışılmadık ağır egzersize bağlı olabilir. Kimi insanlarda baş ağrısı nedeni olan gerilim ve stres, bel ağrısına da yol açabilir.

Şiddetli öksürme ve aksırma bile bel ağrısı yapabilir. Aşırı kilolu insanlarda bele binen yükün artmasına bağlı olarak bel ağrısı ortaya çıkabilir. Bel ağrısı, beldeki kasların, eklemlerin, kemiklerin ve bağ dokusunun bir enfeksiyona veya bağışıklık sistemi problemine bağlı olarak hasarlanmasına bağlı olarak ortaya çıkabilir.

Eklem hastalıkları bel ağrısı nedeni olabilir. Mesane ya da bağırsak kontrolünün kaybı, bacakları hareket ettirmekte güçlük veya bacaklarda uyuşukluk ve karıncalanmayla birlikte olan bel ağrısı omurilikte ve sinirlerde bir hasarın işareti olabilir ve acilen tedavisi gerekir.

Şiddetli Bel Ağrıları Bel Fıtığının Habercisi Olabilir Mi?

 

Bel Ağrısında Radyofrekans Yöntemiyle Tedavi Nasıl Yapılır?

Ağrıda radyofrekans tedavisi sürekli olarak ağrı üreten bölgedeki sinir iletim liflerinin devre dışı bırakılması tekniğidir. Bu alandaki sinirlere veya dokuya hasar verilmeksizin, radyofrekansın uygulandığı bölgedeki sinirler üzerinde düzenleyici etkisinden yararlanılır.

Böylelikle uzun süreli ya da kalıcı ağrı tedavisi sağlanır. Steril şartlar sağlanarak, “küçük girişim” olarak adlandırılan yolla, özel bir cihaz ve çok yüksek titreşimli bir akım, özel bir kablo ve iğne aracılığı ile yalnızca ağrıyı taşıyan sinir lifine uygulanır.

Bu cihazı kullanarak yapılan müdahalelerde belirli bir sinire, kontrollü olarak uyarı verilir ve sinirin ağrı sinyallerini iletme özelliği kaybolur.

Özellikle bel, boyun, sırt ve diz ağrılarında etkili sonuç veren radyofrekans uygulamalarının diğer tedavilere kıyasla birçok önemli avantajı vardır.

İşlem genel anlamda ağrısızdır ve ameliyat gerektirmemektedir. Son derece hassas cihazlarla, kontrollü olarak yapılır, uygulamanın yapılacağı yer, röntgen cihazı ile kesin olarak belirlenir ve elektronik cihaz tarafından belirlendiği için işlem emniyetle gerçekleştirilir.

İşlem sonrasında 4-5 gün istirahat edilmesi gerekir. İstirahat süresinin bitiminde hasta düzenli olarak kontrol edilir ve gerekliyse egzersiz programı önerilir.

Kaynakça:

https://www.nhs.uk/conditions/back-pain

Leggett, L. E., Soril, L. J., Lorenzetti, D. L., Noseworthy, T., Steadman, R., Tiwana, S., & Clement, F. (2014). Radiofrequency ablation for chronic low back pain: a systematic review of randomized controlled trialsPain Research and Management19(5), e146-e153.

Daha Fazla Göster

Prof. Dr. Ali Kemal Erdemoğlu

Prof. Dr. Ali Kemal Erdemoğlu, 1985 yılında TED Ankara Koleji'nden mezun olduktan sonra 1992 yılında Ankara Tıp Fakültesi’ni bitirdi. Ankara Numune Hastanesi'nde "Nöroloji" alanında uzmanlık aldı. Amerika'nın Chicago şehrinde Colombus Cabrini Hospital ve Diamond Headache Clinic’te doktor olarak çalıştı. Prof. Dr. Ali Kemal Erdemoğlu; 2006 yılında "Doçent", 2011 yılında "Algoloji ve Klinik Nörofizyoloji Uzmanı" ve 2015 yılında "Profesör Doktor" unvanını almıştır. Prof. Dr. ALİ KEMAL ERDEMOĞLU’nun çok sayıda yurtiçi ve yurtdışı makale ve yayınları mevcuttur. Meslek yaşamı boyunca yurtdışında ve Amerika’da farklı kliniklerde bulunmuş, Avrupa Genç Nörologlar derneğinde yönetim kurulunda görev almış, ve ulusal ve uluslararası toplantılarda eğitici ve konuşmacı olarak görev alan Prof. Dr. ALİ KEMAL ERDEMOĞLU, Kasım 2012 ‘den 2015 yılı sonuna kadar Ankara Acıbadem Hastanesi’nde Nöroloji ve Ağrı merkezinde çalışmıştır. Şu an, kendi özel kliniğinde Nöroloji, Algoloji (Girişimsel Ağrı) ve Klinik Nörofizyoloji alanlarında hizmet vermektedir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu