Tedaviler

Ankara Baş Ağrıları Tedavisi

Küme tipi baş ağrısı genellikle birkaç haftalık süreçlerde küme şeklinde gelir ve bu ağrı atakları şiddetli yaşanır. Diğer ağrı çeşitlerinden ise göz çevresinde oluşması ile ayrılır.

Kişiler sıklıkla bu ağrıyı ‘oyucu’ şeklinde tanımlarlar. Atak bir diğer deyişle küme dönemi geçince iyileşme süreci başlar. Ancak bu süreç bazı vakalarda uzun zaman alabilir.

Küme tipi ağrılar hayati tehlike barınmaz fakat oldukça şiddetli yaşanan atak dönemleri kişinin hayat kalitesi bozar.

Küme Tipi Baş Ağrısı Neden Olur?

Küme tipi baş ağrısının nedenleri tam olarak bulanamamıştır. Vücudun biyolojik saatinde meydana gelen tersliklerden kaynaklandığı düşünülür.

Migren ağrılarında olduğu gibi gıdalar, hormonal değişiklikler, stres küme tipi ağrıları tetiklemez. Sıklıkla karşılaşılan nedenler ve risk faktörleri ise;

  • Alkol kullanımı
  • Nitrogliserin içerikli ilaçlar
  • Sigara kullanımı
  • Aile bireylerinde küme tipi ağrının olması.

Küme tipi baş ağrısı erkek hastalarda daha sık görülmektedir ve 20 – 50 yaş arasında hastalığa yakalanma riski daha fazladır.

Küme Tipi Baş Ağrısının Belirtileri Nelerdir?

Ağrı atakları genellikle belirti vermeden başlar. Karşılaşılan belirtiler ise göz kapağının düşmesi, göz etrafının şişmesi, yüzün soluk bir renge bürünmesi, ağrıdan kaynaklı tek taraflı burun tıkanıklığı ya da burun akıntısıdır. Ağrı hissi bazen yüz, baş ve boyun bölgelerine yayılabilir.

Hastalar küme dönemini farklı şekillerde geçirebilirler. Her gün ağrı hissedebilir ya da gün içinde tekrarlayan ataklar yaşayabilirler. Atak süresi dakikalardan saatlere uzayabilir.

Küme tipi baş ağrısı yaşan kişilerde genellikle ağrının periyodik olarak her gün aynı saatte gelme eğiliminde olduğu tespit edilmiştir. Küme dönemi sonrasında kişinin ağrısı geçmiştir fakat kendini oldukça bitkin hisseder.

Küme Tipi Baş Ağrilari Nasil Tedavi Edilir?

Küme tipi baş ağrılarının kalıcı olarak çözüme ulaştırılması mümkün değildir. Uygulanan tedavi yöntemler ise kişinin atak sıklığı ve süresini azaltarak rahatlatmak amaçlıdır. Tedavide alınması önerilen ilaçlar ise hızlı etki eden içeriğe sahip olan ilaçlardır.

Küme tipi baş ağrısında uygulanan, sfenopalatin gangliyona radyofrekans uygulaması ise başın arka kısmındaki oksipital major ve minör sinirlere lokal anestezi veya radyofrekans uygulamasını içerir.

Radyofrekans uygulaması ile ganglion blokajının başarı şansı oldukça yüksektir. Olası riskleri en aza indirgemek için işlemin mutlaka bir algoloji- ağrı uzmanı tarafından uygulanmalıdır.

Kaynakça:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/cluster-headache/symptoms-causes/syc-20352080

https://www.nhs.uk/conditions/cluster-headaches/

Diener, H. C., & May, A. (2022). Drug treatment of cluster headacheDrugs82(1), 33-42.

Daha Fazla Göster

Prof. Dr. Ali Kemal Erdemoğlu

Prof. Dr. Ali Kemal Erdemoğlu, 1985 yılında TED Ankara Koleji'nden mezun olduktan sonra 1992 yılında Ankara Tıp Fakültesi’ni bitirdi. Ankara Numune Hastanesi'nde "Nöroloji" alanında uzmanlık aldı. Amerika'nın Chicago şehrinde Colombus Cabrini Hospital ve Diamond Headache Clinic’te doktor olarak çalıştı. Prof. Dr. Ali Kemal Erdemoğlu; 2006 yılında "Doçent", 2011 yılında "Algoloji ve Klinik Nörofizyoloji Uzmanı" ve 2015 yılında "Profesör Doktor" unvanını almıştır. Prof. Dr. ALİ KEMAL ERDEMOĞLU’nun çok sayıda yurtiçi ve yurtdışı makale ve yayınları mevcuttur. Meslek yaşamı boyunca yurtdışında ve Amerika’da farklı kliniklerde bulunmuş, Avrupa Genç Nörologlar derneğinde yönetim kurulunda görev almış, ve ulusal ve uluslararası toplantılarda eğitici ve konuşmacı olarak görev alan Prof. Dr. ALİ KEMAL ERDEMOĞLU, Kasım 2012 ‘den 2015 yılı sonuna kadar Ankara Acıbadem Hastanesi’nde Nöroloji ve Ağrı merkezinde çalışmıştır. Şu an, kendi özel kliniğinde Nöroloji, Algoloji (Girişimsel Ağrı) ve Klinik Nörofizyoloji alanlarında hizmet vermektedir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu