Tedaviler

Ankara Nöropatik Ağrı Tedavisi

Artık zamanın değişmesi ve sağlık alanında yaşanana gelişmeler bizi daha ileri noktalara ulaştırmıştır. Sadece hastalıkların tedavi edilmesinde değil pek çok amaçla tedavi yöntemleri geliştirilmeye başlanmıştır.

Beyinden başlayıp bedenin uç bölgelerine kadar ulaşan sinirlerin farklı sebeplerle zarar görmesi ya da işlevinin bozulması ile hissedilen ağrıdan kaynaklanan bir rahatsızlıktır.

Ortaya çıkan ağrının herhangi bir belirti vermeden de kendiliğinden ortaya çıkmaktadır. Problem, sinirler aracılığı ile taşınan bilginin olması gerektiği gibi işlenmemesinden kaynaklanmaktadır.

Duyusal sistemler yaralanma ya da hastalıktan etkilenirse, bu sistem içindeki sinirler beyne iletim için çalışamaz hale gelir. Bazı durumlarda bu sistem yaralandığında, kişiler etkilenen bölgede ağrı çekmeye devam ederler.

Nöropatik ağrı aniden başlamıyor ve çabuk geçmesi mümkün olmuyor. Sürekli ağrı belirtilerine neden olan kronik bir hastalık olarak karşımıza çıkar. Çoğu hasta için semptomların yoğunluğu gün içinde kaybolma noktasına gelebilir.

Nöropatik ağrının pek çok hastalık ile alakalı olduğu ve sinir problemleri ile ilişkili olduğu düşünülse de beyinde veya omuriliğindeki yaralanmalar da genellikle kronik nöropatik ağrıya neden olabilmektedir.

Nöropatik ağrıların belirtileri bu ağrıyı diğer ağrılardan ayıran birkaç belirti olabilir. Bu ağrılar yanma, iğneleyici tarzda batma hissi, ağrının yayıldığı dermatomal bölgede aşırı cilt reaksiyonu, ağrıyı daha fazla algılama hissi, ağrı yapmayacak bir uyarının ağrı yapması, geceleri artan ağrı şeklinde ağrılar hissedilir.

Bütün bu ağrıların bir arada olması durumunda nöropatik ağrıyı düşünmek akla gelmelidir. Bu tip ağrılar yaşayan kişinin mutlaka bir ağrı tedavisi yapan muayenehaneye başvurmalıdır.

Nöropatik Ağrı Tedavisi Nedir?

Tedavi Detayları
Operasyon:
Nöropatik ağrı tedavisi
Tedavi Şekli:
Enjeksiyon, kuru iğne
Tetikleyiciler: Yorgunluk, stres
Şikayetler:
Yanma, batma, uyuşma
İlaç Tedavisi:
Farmakolojik tedavi

Nöropatik ağrı, sinir sisteminin bir kısmının zedelenmesi, fonksiyonun bozulması veya uyarıla bilirliğinin değişmesi ile ilgili bir ağrı türü olarak karşımıza çıkar.

Nöropatik ağrı hasardan veya oluşan hasarın şiddetinden bağımsız olarak devam edebilir ve çok uzun süreler hatta haftalar, aylar, yıllar içinde daha da şiddetlenebilir.

Bu durum diğer tür ağrılardan çok farklıdır çünkü diğer ağrılar uyaran ortadan kalktıktan sonra hızla düzelir. Ancak nöropatik ağrıda kısa sürede geçme çok fazla görülmemektedir.

Nöropatik Ağrı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Nöropatik ağrılarda tedavi ne kadar erken başlarsa o kadar iyi sonuçlar alınabilmektedir. Bunun nedeni sinirlerdeki hasarın büyümesinin önüne geçilmesi ile alakalıdır.

Nöropatik ağrılarda sinir hasarının daha ilk dönemlerde tedaviye başlanır ise başarılı bir şekilde tedavi edilebilir. Eğer ağrıların teşhisi gecikir ise tedavi daha uzun bir süre devam eder.

Nöropatik ağrının ilk tedavisi öncelikle ilaç tedavisi olarak yapılır eğer bu tedavi sonuç vermezse başka yöntemlere başvurulur.

Daha sonra ağrıları gidermek için fizik tedavi, sinir bloğu, nöropatik bloglar, epidural infüzyon, radyofrekans tedavisi, elektrik stümilasyon tedavisi ve sürülen merhemler uygulanabilir. Geçmeyen nöropatik ağrılarda cerrahi tedavi de uygulanabilmektedir.

Nöropatik Ağrı Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Ağrıların, dokuların hasarına bağlı olarak ortaya çıkan belirteçler olduğunu biliriz. Bu belirteçler sinir sisteminin zarar görmesi neticesinde herhangi bir sebebe bağlı olmaksızın da ortaya çıkabilir. Bu gibi ağrılara, nöropatik ağrılar denir ve tedavisi buna yönelik olarak gerçekleşir.

Nöropatik ağrılara neden olan, yani sinirleri etkileyen faktörler ortadan kalktığında, bu ağrıların da yok olması beklenebilir. Ancak bu etkenlerin ortadan kaldırılamadığı veya kaldırılsa dahi geçmeyen nöropatik ağrılar için buna yönelik tedaviler uygulanır.

Nöropatik Ağrı Tedavisi Ne Kadar Sürer?” sorusunun cevabı ise ne tür bir ağrı olduğu ve oluşturulan tedavi protokolüne bağlı olarak değişir.

Çok geniş bir tedavi prosedürü alanına yayılan uygulamaların her biri farklı tedavi süreçlerini kapsayacağından, bu konuda kesin bir yargıda bulunmak ancak hastanın durumunun analizi ile mümkündür. Bu bakımdan hekime başvurmak ve bilgi almak en doğru hareket olacaktır.

Ankara Nöropatik ağrı tedavisi

Ankara Nöropatik Ağrı Tedavisi Fiyatları Nasıl Belirlenir?

Nöropatik ağrı toplumumuzda pek çok kişide görülen hastalık türlerinden biridir. Gerek yaşa bağlı olarak gerekse farklı tetikleyicilerden kaynaklı ortaya çıkmaktadır. Nöropatik ağrı tedavisinde fiyatların belirlenmesinde pek çok etkenden söz edilebilmektedir.

Tedavinin hangi yöntemle yapıldığı ve hastanın durumuna göre ne kadar sürdüğünü önceden kestirmek pek mümkün olmamaktadır. Bu gibi pek çok sebeplerden dolayı herkes için net bir bilgi verilememektedir.

Nöropatik ağrı fiyatları ile ilgili bilgi almak isterseniz doktorunuza başvurabilirsiniz. Doktorunuz bu konuda sizlerle detaylı bir bilgi paylaşacaktır.

Nöropatik Ağrı Tedavisine Hangi Bölüm, Hangi Doktor Bakar?

Hastalıklar pek çok kişinin hayatını pek çok yönden etkileyen durumlar olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu yüzden hasta kimseler hastalığın çözümü için hangi bölüme başvuracağını merak ederler. Doğru bölüme başvurmak hastalığın kısa sürede tedavi edilmesi içinde oldukça önemlidir.

Nöropatik ağrı, sinirlerin ağrı iletim sistemlerinde ortaya çıkan, ağrı kesicilerle giderilemeyen karmaşık bir ağrı problemidir. Ağrı sistemindeki bozukluk, beyin, omurilik veya kol ve bacaklardaki sinirlerden dolayı ortaya çıkabilmektedir.

Nöropatik ağrı, insanları hayattan kopartmasına karşın doğru tedavi yöntemi uygulandığı durumlarda tedavi edilerek iyileşme sağlanabilir. Bu ağrıların tedavisi için öncelikle nöroloji bölümüne ve bu alanda uzman bir doktora başvurulması gerekmektedir.

Nöropatik Ağrı Nerede Olur?

Nöropatik ağrı vücudun herhangi bir yerinde oluşabilir, ancak en sık olarak ellerde, ayaklarda ve bacaklarda görülür. Nöropatik ağrı genellikle bir veya daha fazla sinirin hasar görmesiyle başlar.

Bu hasar, sinirlerin normal şekilde çalışmasını engeller ve ağrıya neden olur. Nöropatik ağrı, sıklıkla yanma, batma, uyuşma, karıncalanma, keskin veya elektriklenme gibi hislerle karakterize edilir.

Aşağıdaki durumlarda nöropatik ağrı oluşabilir:

  • Diyabet: Diyabet, vücuttaki kan şekeri seviyelerinin yüksek olması durumunda sinirlerde hasara neden olabilir. Bu durum, özellikle ayaklarda ve ellerde olmak üzere, nöropatik ağrının en sık nedenlerinden biridir.
  • Trigeminal nevralji: Bu durum, yüzün trigeminal sinirindeki hasar veya sıkışmalar sonucu ortaya çıkar. Bu ağrı, yüzün bir tarafında ani, şiddetli, keskin bir ağrı olarak kendini gösterir.
  • Sırt ve boyun yaralanmaları: Sırt ve boyun yaralanmaları, sinirlerde hasara neden olabilir ve bu da nöropatik ağrıya yol açabilir. Bu ağrı genellikle vücudun alt kısmında hissedilir.
  • Multipl skleroz: Multipl skleroz, beyinde ve omurilikteki sinirlerde hasara neden olan bir otoimmün hastalıktır. Bu hasar, nöropatik ağrıya neden olabilir.

Sıkça Sorulan Sorular:

Nöropatik Ağrı Tanısı Nasıl Konur?

Genellikle, nöropatik ağrısı olan hastalar dayanılmaz ve/veya ağrılı duyumlar yaşarlar.  Ayrıca, birliktelik halinde, ağrılı uyaranlara karşı özel bir duyarlılık geliştirirler ve etkilenen bölgede (genellikle üst ve alt ekstremitelerin ekstremiteleri) karıncalanma ve uyuşmadan şikâyet ederler. Bilek Ağrısı karıncalanma ve uyuşma, parestezi olarak bilinen semptomatik bir durumun iki tipik duyumudur. Bu şikayetlerle gelen hastaya doktor birkaç sinir testi yaptıktan sonra tanı koyar.

Nöropatik Ağrı Kimlerde Görülür?

Nöropatik ağrı, şeker hastalığı, kanser, beyin kanaması, sağlık geçmişinde inme olan kişilerde ve zona hastalığı bulunan kişilerde görülme olasılığı yüksektir. Bu nedenle bu hastalığa sahip kimselerin Nöropatik ağrılara karşı dikkatli olması ve böyle bir şikâyeti varsa mutlaka bir doktora başvurması gerekmektedir.

Nöropatik Ağrı Tekrarlar Mı?

Nöropatik ağrılar genellikle tekrar eder. Hasta nöropatik ağrıları çok şiddetli bir şekilde hisseder. Bu ağrılar genellikle sinirsel ağrılarıdır ve hasta bıçak saplanır gibi keskin bir acı hisseder. Bu nöropatik ağrının tedavisi, sinir blokajları, ağrı pili takılması ve radyofrekans gibi çeşitli yöntemlerle mümkündür.

Nöropatik Ağrı Kimlerde Olur?

Nöropatik ağrı, sinirlerin ağrı iletim sistemlerinde ortaya çıkmakta olan, ağrı kesicilerle kolay kolay sona etmeyen, karmaşık bir ağrı sendromudur. Ağrı sistemindeki bozukluk, beyin, omurilik veya kol ve bacaklardaki sinirlerden dolayı olabilmektedir.

Nöropatik ağrı hasardan ya da oluşan hasarın şiddetinden bağımsız olarak devam edebilmektedir ve hatta haftalar, aylar, yıllar içinde şiddetlenebilmektedir. Sebebini tek bir mekanizma ile açıklamak mümkün değildir. 

Toplam nüfus içerisinde yaklaşık %1 oranında görülmektedir. Toplumun yaklaşık %8-10 kadarında periferik nöropati söz konusudur. Her yaşta başlayabilen bir durumdur. Ancak yaşlı bireylerde daha sık olarak ortaya çıkmaktadır.

Genel olarak; diyabet hastalığı olanlarda, zona hastalığı, kanser, beyin kanaması ve inme geçiren kişilerde daha çok görülmektedir.

Nöropatik Ağrı Psikolojik Mi?

Ağrı genellikle kaslarda incinme, kırık-çıkık, romatizmal hastalıklar gibi belirgin bir nedene bağlı ortaya çıkmakta olan bir durumdur. Oysa bazen sinir sisteminin kendisi de ağrıya neden olabilmektedir.

Sinir sisteminin hasar görmesi sonucunda oluşan bu uzun süreli ağrıya nöropatik ağrı adı verilmektedir. Yakıcı, batıcı, bir şey saplanır ya da elektrik çarpar gibi olan ağrıların çoğu, tıp dilinde “nöropatik ağrı” olarak anılmaktadır. 

Bazı durumlarda hastaların fiziki olarak bir rahatsızlığı olmaması dolayısıyla doktorların nöropatik ağrılarına psikolojik demesi mümkündür.

Bazı durumlarda bunun psikoloji kaynaklı olduğu da gözlemlenmiştir. Hatta bazı doktorlar hiçbir şeyi olmayan hastalarına, ağrı kesici olduğunu söyledikleri ancak sadece bir krem olan bir ürün sürdüklerinde ağrının iyileştiğini gözlemlemiştir.

Nöropatik Ağrı Tamamen Geçer Mi?

Ağrı; yolunda olmayan bir şeylerin olduğunu gösteren bir uyarıcıdır. Nöropatik ağrı, sinir sistemindeki bir olumsuzluğun ya da fonksiyon bozukluğunun sonucunda ortaya çıkan ağrıdır.

Nöropatik ağrı sinir hücresi üzerinde oluşan hasar sonrasında o bölgeden kaynaklanan kontrol dışı elektrik yüklemelerinden kaynaklanmaktadır. Zamanla sinir hücre kılıfında oluşan yapısal değişiklikler ağrıyı kalıcı hale getirmektedir. 

Hastalar nöropatik ağrıyı yanma, kemirme, acıma, vurma, saplanma, batma, elektrik çarpması gibi tarif etmektedir. Toplumda %1-2 oranında görülmekte olan bir durumdur. En sık nöropatik ağrı nedeni ise şeker hastalığıdır.

Nöropatik ağrı, insanları hayattan kopartmasına rağmen doğru tedavi uygulandığı taktirde kurtulmanın da mümkün olduğu bir ağrıdır. Normal bir ağrıda yani doku ağrılarında ise sağlam bir sinir sistemi kişilere ağrı duygusunu duyurmaktadır.

Nöropatik Ağrıya Ne İyi Gelir?

Diyabetle yaşamak, diyabetik nöropatinin neden olduğu uzuvlarda ağrı, uyuşma ve karıncalanma veya sinir hasarına bağlı olarak kollarda, ellerde, bacaklarda ve ayaklarda duyu kaybı olmak üzere her gün yeni bir problemle karşılaşmak anlamına gelmektedir.

Rahatsız edici duygular, diyabetli kişilerin yaklaşık yüzde 70’ini etkilemektedir. Ayrıca diyabetik bir hastanın ruh hali, uyku alışkanlıkları, çalışma tarzı ve hatta genel yaşam kalitesi üzerinde doğrudan bir etkiye bile sahip olabilmektedir.

Piyasada nöropati ağrısını hafifletmeye yardımcı olabilecek reçeteli ilaçlar vardır. Ancak bu ilaçların genellikle semptomların en fazla yarsını hafiflettiği belirtilmektedir. Geri kalanıyla ve durumun ilerlemesini önlemek için ise çeşitli öneriler söz konusudur. Bu önerilerin en başında da egzersiz gelmektedir.

Kaynakça:

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/15833-neuropathic-pain

https://www.healthline.com/health/neuropathic-pain

O’Connor, A. B., & Dworkin, R. H. (2009). Treatment of neuropathic pain: an overview of recent guidelinesThe American journal of medicine122(10), S22-S32.

Daha Fazla Göster

Prof. Dr. Ali Kemal Erdemoğlu

Prof. Dr. Ali Kemal Erdemoğlu, 1985 yılında TED Ankara Koleji'nden mezun olduktan sonra 1992 yılında Ankara Tıp Fakültesi’ni bitirdi. Ankara Numune Hastanesi'nde "Nöroloji" alanında uzmanlık aldı. Amerika'nın Chicago şehrinde Colombus Cabrini Hospital ve Diamond Headache Clinic’te doktor olarak çalıştı. Prof. Dr. Ali Kemal Erdemoğlu; 2006 yılında "Doçent", 2011 yılında "Algoloji ve Klinik Nörofizyoloji Uzmanı" ve 2015 yılında "Profesör Doktor" unvanını almıştır. Prof. Dr. ALİ KEMAL ERDEMOĞLU’nun çok sayıda yurtiçi ve yurtdışı makale ve yayınları mevcuttur. Meslek yaşamı boyunca yurtdışında ve Amerika’da farklı kliniklerde bulunmuş, Avrupa Genç Nörologlar derneğinde yönetim kurulunda görev almış, ve ulusal ve uluslararası toplantılarda eğitici ve konuşmacı olarak görev alan Prof. Dr. ALİ KEMAL ERDEMOĞLU, Kasım 2012 ‘den 2015 yılı sonuna kadar Ankara Acıbadem Hastanesi’nde Nöroloji ve Ağrı merkezinde çalışmıştır. Şu an, kendi özel kliniğinde Nöroloji, Algoloji (Girişimsel Ağrı) ve Klinik Nörofizyoloji alanlarında hizmet vermektedir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu