Tedaviler

Ayak ve Bacak Ağrısı Tedavisi Ankara

Ayak ve Bacak Ağrısı Neden Olur? Nasıl Tedavi Edilir ? Belirtileri Nelerdir ? Kadınların vazgeçilmezi olan topuklu ayakkabıların sık ve uzun süreli kullanımı topuk ve ayak ağrısına yol açabilir. Ankara Nöroloji ve Ağrı Uzmanı Prof. Dr. Ali Kemal Erdemoğlu topuklu ayakkabı giyinmenin sonucunda ortaya çıkan ağrı durumlarını sizler için anlatıyor...

Ayak, Bacak Ağrısı Nedenleri? Tedavisi ve Belirtileri Nelerdir ? Ankara Nöroloji Ağrı Uzmanı Prof. Dr. Ali Kemal Erdemoğlu anlatıyor…

Topuklu ayakkabı bu durumlarda işkence olabilir!

Yanlış, dar ve oldukça yüksek topuklu ayakkabılar vücutta ve özellikle ayak bölgesinde şekil bozukluklarına yol açmaktadır. 5 cm ve üzerindeki yükseklikteki topuklu ayakkabılarda normal yürüyüş şekli bozulur. Topuk yüksekliği arttıkça ayağa binen basınç miktarı da aynı şekilde artar.

Günlük yaşam içerisinde yüksek topuklu ayakkabı giyinmeyi tercih eden kişiler gün içerisinde 6 km’den fazla yürüyüş yapmış kadar yorgun ayaklara sahip olurlar.

Muayenehanemizde Tüm Bu Ağrıların Tedavisi Prof. Dr. Ali Kemal Erdemoğlu tarafından yapılmaktadır. Hemen tıkla ara butonunu kullanarak randevu alabilirsiniz.

Topuklu ayakkabıların ortaya çıkarttığı bir diğer sorun ise yürürken denge daha kolay bozulacağı için ayak bileğinde zedelenme ve yaralanma oluşmasına zemin hazırlamasıdır. Önlem alınmadığı durumlarda ise ön ve yan bacak kaslarına da zarar verebilir.

SORUNLAR ÖNLEM ALINMAZSA ZAMAN İÇERİSİNDE İLERLEYEBİLİR

Sıklıkla yüksek topuklu ayakkabı giyen kişiler kendilerini topuk ağrısı, topuk dikeni ve ayak ağrısı sorunlarına hazırlamaktadırlar.

Bu sorunların temel sebebi ise topuklu ayakkabıların baldır kasılmalarına yol açmasıdır. Baldır kasılması ile birlikte vücut ağırlığı öne doğru kayacağı için bacak kasları zorlanır ve ağrı meydana gelir.

Uzun süreli yüksek topuklu ayakkabı kullanımından sonra görülen topuk ağrısı ve ayak ağrısı oldukça normal belirtilerdir. Ancak yaşanan bu ağrılar izlenerek takip edilmelidir. Önlenemeyen ya da geçmeyen ağrılar topuk dikeninin habercisi olabilir.

AYAĞA KALKAR KALKMAZ HİSSEDİLEN AĞRILAR MUTLAKA TAKİP EDİLMELİ

Topuk dikenin en önemli belirtisi sabah kalkar kalmaz ya da oturulan yerde ayağın yere basılmasıyla birlikte hissedilen ağrıdır. Kişi ayağını yere basarken acı ve ağrı hissediyorsa topuk dikeni sorunu ile karşı karşıya kalma ihtimali oldukça yüksektir.

Topuk dikenin bilenen sebepleri ise, uzun süre yüksek topuklu ayakkabı giyilmesi ve yanlış ayakkabı seçimidir. Bu sebepler sonucunda ayak tabanında yer alan kısa kasları topuğa bağlayan liflerde yırtılma ya da kopma görülür. Tedavi edilmediği takdirde kişi ağrı ve acı hisseder.

Sıklıkla yüksek topuklu ayakkabı giyinen kişilerde görülen topuk dikeni sorunu kişilerin hayat kalitesini düşürdüğü için mutlaka tedavi edilmeli ve sürekli kontrolü sağlanmalıdır.

Bacak Ağrısı Nedir?

Uzun süre hareketsiz kalmaya ya da uzun süre ayakta kalmaya bağlı olarak da görülebilen, ayak bileği ile bel bölgesi arasında kalan bölgede hissedilen sızı olarak tanımlanabilir.

Bacak bölgesinde bulunan ağrının pek çok farklı sebebi olabilir. Günlük hayatta, vücudun fazla zorlanmasına sebep olan aktivitelere bağlı olarak sıklıkla karşılaşılan bacak ağrısı, bazı durumlarda kalp krizi ve inme gibi hayati fonksiyonları etkileyen ciddi bir hastalığın belirtisi olarak da görülebilir.

Bacak ağrısının yaygın sebepleri arasında kramplar görülür. Kas spazmı olarak da adlandırılan bu durum, kas yorgunluğuna, vücudun susuz kalmasına ve dengesiz beslenmeye bağlı olarak ortaya çıkar.

Bunun yanı sıra bel fıtığı nedeniyle de bacak ağrısı hissedilebilir. Bacak ağrısı nedenleri arasında travma, gebelik ve çocukluk döneminde görülen büyüme atakları da bulunur.

Bacak ağrısına neden olan çok fazla etken bulunduğundan hekime başvurulduğunda öykünün iyi bir şekilde anlatılması oldukça önemlidir.

Tanı için fizik muayene, MR, ultrason, röntgen gibi radyolojik görüntüleme tetkiklerinin yanı sıra sinir ölçümü için EMG de yapılabilir.

Ayak veya Bacak Ağrısı Nedenleri Nelerdir?

Bacak ağrılarının tekrarlar nitelikte olması, belli bir hareket ile artış göstermesi, önemli sağlık problemlerinin işareti olabilir. Pek çok farklı sebepten dolayı ortaya çıkan bacak ağrısı, kas ve kemik sisteminden kaynaklanabileceği gibi, damar ve sinir hastalıkları nedeniyle de görülebilir.

Fiziksel aktivitelerden sonra fark edilen bacak ağrısından sonra en sık karşılaşılan bacak ağrısı sebeplerinden biri damar sorunlarıdır.

  • Damar Sertliği

Tansiyon, kolesterol, diyabet, sigara kullanımı ve ileri yaş gibi faktörler, damar tıkanıklığına yol açan sebepler arasında yer alır. Fiziksel aktivite sırasında tek ya da her iki bacakta artan ağrı ve uyuşma hissi çoğunlukla istirahat sırasında azalır.

Damarlarda oluşan plaklara bağlı olarak kan dolaşımının yavaşlaması, bacaklarda ağrı hissine sebep olsa da damar sertliği; kalp, beyin ve diğer hayati rol oynayan iç organlara giden damarlarda da tıkanmalara yol açar.

Damar sertliği, bacak ağrısı yakınmalarının yanı sıra bacakta şişlik, soğukluk hissi, morarma ve açık yara oluşumu gibi şikayetlere yol açabilir.

  • Sinir Sıkışması

İnsan vücudunda en uzun ve geniş sinir olan siyatik sinirinin kalça bölgesinde sıkışmasına bağlı olarak bacak ağrısı görülebilir.

Genellikle dizin üst kısmında oluşan bu ağrının yanı sıra bacakta bulunan sinirlerin aşırı baskı altında kalmasından dolayı oluşan sinir sıkışması da bacak ağrısına yol açabilir.

Karıncalanma, kas çekilmesi, yanma, uyuşma ve ağrı şeklinde belirtilerle ortaya çıkan sinir sıkışması; obezite, postür bozukluğu, aşırı egzersiz, travma gibi sebeplerden dolayı oluşabilir.

  • Bel Fıtığı

Omurilik kanalında daralma ya da bel fıtığı varlığında kitlesel lezyon, sinir üzerine baskı yarattığından bacak ağrısı olarak belirti verir. Omurgalar arasında yastık görevi gören disklerin, yırtılma ya da kayması ile birlikte bacağa giden sinir baskılanır.

Bacaklarda güçsüzlük, kas spazmı ve bacak ağrısı şikayetleri genellikle istirahat sırasında ve ağır yük taşırken ortaya çıkar. Omurilik kanalında oluşan daralmaya bağlı olan bacak ağrısı ise yürüyüş sırasında ortaya çıkar. Ağrının yanı sıra karıncalanma ve uyuşma gibi yakınmalara da yol açabilir.

  • Huzursuz Bacak Sendromu

Bacaklarda istemsiz seğirme, sürekli hareket ettirme isteği gibi belirtilere neden olan huzursuz bacak sendromu, gece saatlerinde başlayan bacak ağrısı şikayeti ile karakterizedir.

Sinir sistemi hastalıkları arasında oldukça yaygın olarak görülen huzursuz bacak sendromuna bağlı olarak gelişen bacak ağrıları, bacağın hareket ettirilmesi ya da yürüyüş ile azalır.

  • Eklem Sorunları

Diz ekleminde var olan problemlerde ağrı yürüyüş ve ayakta durma ile artış gösterir. Ağrı genellikle diz çevresindedir. Kireçlenme, eklemlerde aşınma, kıkırdağın yırtılması sonucu oluşan kilitlenmeden kaynaklanır.

Kalça ekleminden kaynaklanan ağrılar ise yürüyüş ile artış gösterir. Ağrı, kasık bölgesi ve femur olarak tanımlanan uyluk kemiklerinde hissedilir. Bel ekleminden kaynaklanan ağrı ise kalça bölgesinde hissedilir.

  • Diyabet

Diyabet hastalarında oluşan sinir hasarlanmaları, diyabetik nöropati olarak bilinen ağrılara yol açabilir. Bu ağrılardan biri olan bacak ağrısı kendini; uyuşma, yanma ve karıncalanma şeklinde gösterir.

Sinir hasarlanmasına bağlı olarak bacak yüzeyinde yara oluşumu da görülebilir. Fiziksel aktivite ile birlikte ağrı şiddetinde artış görülür.

  • Gebelik

Sıklıkla görülen gebelik dönemi belirtileri arasında yer alan bacak ağrısı, büyük ölçüde alınan kilolardan kaynaklıdır. Anne adayının bacak kaslarının ne kadar güçlü olduğu ile bağlantılı olan bu durum özellikle ileri yaş gebeliklerinde daha şiddetli olur.

Gebeliğe kilolu başlamak da hamilelikte görülen bacak ağrılarına neden olur. Kilolu başlanan gebeliklerde oluşan diyabet riski de bacaklarda şiddetli ağrı oluşumunu tetikleyen faktörler arasındadır.

  • Çocukluk Dönemi

Her iki alt bacakta görülen, 71 saatten kısa süren ve tekrarlayıcı nitelikte olan bacak ağrıları, çocukluk döneminde görülen büyüme ataklarından kaynaklanır.

Ancak bu durumun iyi gözlenmesi gerekir. Çocukluk döneminde oluşan bacak ağrılarında şişlik, kızarıklık, morluk gibi belirtiler olmaz. Geceleri başlayan bu ağrılara, özellikle 4 ile 6 yaş aralığındaki çocuklarda sıklıkla rastlanır.

Herhangi bir hastalığın işareti olmayan çocukluk dönemindeki bacak ağrıları geçicidir.

Bacak Ağrısı Nasıl Tedavi Edilir?

Hemen her yaştan kişinin hayatının bir bölümünde yaşadığı bacak ağrısı, aşırı hareket, hareketsiz kalma, ağır yük taşıma ve kilo artışı ile birlikte ortaya çıkar.

Bu durum kas dokusunun yorulmasından ya da zayıf olmasından kaynaklanır. Bu şikayetler, istirahat sonrasında tamamen iyileşir. Ancak bazı bacak ağrıları bacağın kendisinden kaynaklanır.

Kemik, eklem, tendon, kas, sinir ve damarlarda var olan bir takım sorunlar ağrıya yol açabilir.

Tüm bunların haricinde bacak ağrısı, bel fıtığı, diyabet, huzursuz bacak sendromu ve damar sertliği gibi sağlık problemlerinin bir belirtisi olarak da ortaya çıkabilir. Kişi bacak ağrısı şikayeti ile hastaneye başvurduğunda hekim, hastanın ayrıntılı olarak fizik muayenesini yapar.

Ardından gerekli gördüğünde radyolojik tetkik ister. Bazı durumlarda sinir fonksiyonelliğinin araştırılması ve sinir ölçümü için EMG yapılmasını talep eder.

Yapılan tetkik ve değerlendirme sonucunda bacak ağrısına neden olan etken saptanır ve uygun tedavi düzenlenir. Siz de bacak ağrısı ile ilgili rahatsızlık yaşıyorsanız, sağlık kontrollerinizi yaptırmayı ihmal etmeyin.

Ayak ve Bacak Ağrısı Tedavisine Hangi Bölüm, Hangi Doktor Bakar?

Bacak ağrısına sahip hastaların tedavi olabileceği pek çok bölüm bulunmaktadır. Burada önemli olan rahatsızlığın hangi sebepten kaynaklandığını tespit edip ona uygun bir tedavi yöntemi belirlemektir. 

Ayak ve bacak ağrısı için ortopedi başta olmak üzere nöroloji, dahiliye, kalp ve damar cerrahisi gibi birçok bölüme gidilebilir. Önemli olan hastalığın tedavisi için en uygun bölümü bulmaktır. Bu yüzden genellikle ortopedi bölümüne giden hastalar daha sonrasında ilgili bölüme yönlendirilmektedir.

Bu hastalar ile genellikle ortopedi uzmanı ilgilenmektedir. Ortopedi ve travmatoloji bölümü ayak ve bacak ağrıları için en çok gidilen bölümler arasında yer almaktadır. Eğer hastalık daha ciddi bir nedenden kaynaklıysa bu durumda diğer branşlara da başvurmak gerekebilmektedir.

Sıkça Sorulan Sorular:

Ayak Ağrısı Hangi Hastalıkların Belirtisi?

İnsanlarda belirli dönemlerde ayak ağrısı oluşabilmektedir. Bu ağrıların birçok sebebi olabilmektedir. Ayak ağrıları insanların yaşam kalitelerini oldukça düşürmektedir. Bu sebeple de sosyal hayatları üzerinde ciddi etkileri bulunmaktadır.

Fazla yürümek, spor yapmak ya da ayakta çok uzun süre beklemek ayak ağrısına sebebiyet verebilmektedir. Bu gibi durumlarda kişilerin dinlenmesi önemlidir. Dinlendikten sonra çoğunlukla bu ağrılar sona ermektedir.

Bunların dışında çeşitli hastalıklar da ayak ağrısına sebebiyet verebilmektedir. Ayak ağrısına en çok sebep olan rahatsızlıkların başında nasır gelmektedir. Nasır; ayak tabanında oluşan bir deri sertleşmesi durumudur. Yine ayak ve bacaklarda oluşan tendon ya da kas zedelenmeleri de ayak ağrısına sebebiyet vermektedir.

Ayak ve Bacak Ağrısı Neden Olur?

Bacak ağrısı, uzun süre hareketsiz kalmaya veya uzun süre ayakta kalmaya bağlı olarak da görülebilen, ayak bileği ile bel bölgesi arasında kalan bölgede hissedilen bacaklarda sızlama olarak tanımlanabilmektedir. Bacaklarda sızma biçiminde olan ağrının birçok farklı sebebi olabilmektedir. 

Bacak kası ağrısı da kendisini sızlama şeklinde göstermektedir. Günlük yaşamda, vücudun fazla zorlanmasına sebep olan aktivitelere bağlı olarak sık sık karşılaşılan bacak ağrısı, bacaklarda sızma, bacak kas ağrısı bazı durumlarda kalp krizi ve inme gibi hayati fonksiyonları etkileyen ciddi bir hastalığın belirtisi olarak da görülebilmektedir. 

Bacak ağrısının, bacaklarda sızlama ve bacak kas ağrısı şikayetlerinin yaygın nedenleri arasında kramplar görülmektedir. Kas spazmı olarak da adlandırılan bu durum, kas yorgunluğuna, vücudun susuz kalmasına ve dengesiz beslenmeye bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Bunun yanı sıra bel fıtığı nedeniyle de bacak ağrısı hissedilmesi mümkündür. 

Ayak ve Bacak Ağrısına Ne İyi Gelir?

Bacaklarda çeşitli sebeplere bağlı olarak ortaya çıkan ağrıların giderilmesi için ilaç tedavisi ya da doğal yöntemler kullanılabilmektedir.

Bacaklardaki ağrıların kronikleşmemesi için erken bir şekilde önlem alınması gerekmektedir. Bacak ağrısı belirtilerinin görüldüğü zamanda mutlaka bir doktora gidilmesi gerekmektedir. Doktor tarafından verilen tedavi uygulanmaktadır.

Bacak ağrılarını dindirmek için kişilerin düzenli bir şekilde egzersiz yapmaları gerekmektedir. Günlük olarak yapılan rutin yürüyüşler de bacak ağrılarını dindiren en etkili yöntemler arasında yer alacaktır.

Bunun yanı sıra doktor tarafından verilen ilaç takviyeleri ile bacaklardaki ağrılar da hızlı bir şekilde iyileşme sağlamaktadır. Ayrıca bazı durumlarda fizik tedavi yöntemleri de uygulanabilmektedir.

Bacak Ağrısına Hangi İlaç İyi Gelir?

Bacak ağrısı, aslında çok önemsenmeyen ancak bazı durumlarda ciddi rahatsızlıkların habercisi olan bir ağrıdır. Aynı zamanda sık tekrarlandığında ya da dayanılmayacak seviyelerde olduğunda kişilerin hayatını çok fazla olumsuz etkilemektedir. Dolayısıyla bacak ağrısı için çeşitli ilaçların kullanımı söz konusudur.

Tek seferlik ya da yüksek seviyelerde olmayan bacak ağrılarında reçetesiz ağrı kesiciler işe yaramaktadır. Eğer bu ilaçlar kişinin ağrısını kesmez ise kişi doktora gözükmelidir. Böylece daha etkili ağrı kesiciler kullanması ya da asıl ağrının sebebini anlaması mümkündür.

Bacak ağrısının çok farklı sebepleri bulunabilmektedir. Bazı sebepler önem arz etmezken bazısı ise ciddi rahatsızlıklardır. Dolayısıyla düzenli ve şiddetli bacak ağrısı çeken kişilerin doktora kontrole gitmesi gerekmektedir.

Bacaklarda Ağrı ve Sızlama Nasıl Geçer?

Bacaklarda ağrı ve sızlama günlük hayatta pek çok kişinin yaşadığı bir durumdur. Bu durum sosyal hayatı ve gündelik hayat işlerini oldukça olumsuz etkilemektedir. Dolayısıyla da kişiler tedavi olmaya çalışmaktadır.

Bacaklarda ağrı olmasının çeşitli nedenleri vardır. Çok ağır sporlar, çok fazla ayakta durmak ya da uzun süre dinlenmeden yürümek bacaklarda ağrıya sebebiyet vermektedir.

Çoğu zaman bacaklarda ağrıyı geçirmenin yöntemi dinlenmektir. Ancak bazı ağrıya sebebiyet veren nedenler, sadece dinlenerek geçmemektedir. Bu gibi durumlarda ağrıya neden olan durumu ortadan kaldırarak tedavi sağlanacaktır. 

Ağrılara ve sızlamalara soğuk uygulamak da iyi gelecektir. Ancak bu sorunlar tamamen geçicidir. Önemli olan ağrının asıl sebebini bulmak ve tedavi etmektir.

Kaynakça:

https://www.spine-health.com/conditions/leg-pain/causes-leg-pain-and-foot-pain

https://www.healthline.com/health/foot-pain

Touliopolous, S., & Hershman, E. B. (1999). Lower leg pain: diagnosis and treatment of compartment syndromes and other pain syndromes of the legSports medicine27, 193-204.

Daha Fazla Göster

Prof. Dr. Ali Kemal Erdemoğlu

Prof. Dr. Ali Kemal Erdemoğlu, 1985 yılında TED Ankara Koleji'nden mezun olduktan sonra 1992 yılında Ankara Tıp Fakültesi’ni bitirdi. Ankara Numune Hastanesi'nde "Nöroloji" alanında uzmanlık aldı. Amerika'nın Chicago şehrinde Colombus Cabrini Hospital ve Diamond Headache Clinic’te doktor olarak çalıştı. Prof. Dr. Ali Kemal Erdemoğlu; 2006 yılında "Doçent", 2011 yılında "Algoloji ve Klinik Nörofizyoloji Uzmanı" ve 2015 yılında "Profesör Doktor" unvanını almıştır. Prof. Dr. ALİ KEMAL ERDEMOĞLU’nun çok sayıda yurtiçi ve yurtdışı makale ve yayınları mevcuttur. Meslek yaşamı boyunca yurtdışında ve Amerika’da farklı kliniklerde bulunmuş, Avrupa Genç Nörologlar derneğinde yönetim kurulunda görev almış, ve ulusal ve uluslararası toplantılarda eğitici ve konuşmacı olarak görev alan Prof. Dr. ALİ KEMAL ERDEMOĞLU, Kasım 2012 ‘den 2015 yılı sonuna kadar Ankara Acıbadem Hastanesi’nde Nöroloji ve Ağrı merkezinde çalışmıştır. Şu an, kendi özel kliniğinde Nöroloji, Algoloji (Girişimsel Ağrı) ve Klinik Nörofizyoloji alanlarında hizmet vermektedir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu