Tedaviler

Nöropatik Ağrı Kendiliğinden Geçer mi?

Nöropatik ağrı çok ciddi olabilir ve günlük yaşamı ciddi anlamda etkileyebilir. Hatta ağrılar, uyku uyumaya ve yemek yemeye bile engel olabilir. Bu durum ileri boyutta depresyona neden olabilir. Bazı vakalarda nöropatik ağrı kendiliğinden geçebilir ama bazı vakalarda ise aylar yıllar sürebilir.

Ağrılar zamanla sinir hücre kılıfında yapısal değişiklikler oluşturur ve ağrıyı kalıcı hale getirir. Herkese faydası dokunabilen tek bir tedavi yöntemi yoktur. Bazen ilaçlarla, bazen aktivitelerle ilerlenir.

Ağrı için çözüm bulan uzmanların sık kullandığı teknikler vardır ve yöntemler deneyim ve beceri gerektirir. Genellikle ameliyathane ortamında ve görüntüleme cihazlarıyla uygulanır.

Sinir blokajları, sempatik sinirlerin aşırı yanma ve ağrılarına engel olmak için lokal anestezi uygulanmasıyla gerçekleştirilir. Geçici veya kalıcı uygulanabilir.

Nörolitik (sinirleri öldürücü) teknikler, ağrı kaynağı olarak tespit edilen sinirlerin alkol gibi maddelerle tahrip edilmesi şeklinde gerçekleştirilir ama çok yaygın olarak tercih edilmez.

Radyofrekans yöntemi ile ağrı tedavisi, nöropatik ağrılarda en sık kullanılan ve en etkili sonuçların alındığı uygulamalardır. Özellikle bu yöntemle hastaların rahatlaması sağlanır. Bu yöntemde ilaç kullanılmaz. Radyo dalgalarıyla uygulanır.

Ağrı pili takılması ( spinal kord stimülasyonu), omurilik üzerine yerleştirilen kablolarla yani elektrodlarla bazı sinirler uyarılır, beyin yanıltılır.

Ağrı duyulmaması sağlanır. Oldukça pahalı bir yöntemdir. 2-3 kez ameliyat olunmasına ve diğer pek çok tedavi yöntemi uygulanmasına rağmen ağrılar hala rahatsızlık vermeye devam ediyorsa tercih edilir.

Ağrı pompaları, omurilik zarı üzerine veya içine takılır, kalıcı bir uygulamadır. Bu pompaları gerektiğinde dışarıdan doldurulabilir, hazneleri vardır ve bu hazneye morfin yada onun gibi ilaçlar doldurulur.

Pompalar otomatiktir ve vücuda bu şekilde sürekli ilaç verir. Otomatik olmayanları da vardır ve bunların haznelerine dışarıdan ilaç enjekte edilir. Çoğunlukla kanser ağrılarında tercih edilir.

Kordotomi, genellikle tomografi görüntüsü eşliğinde iğne ile omuriliğin içine girilir ve hasta ile diyalog şeklinde ağrıyı beyne taşıyan sinir bulunur ve bir dakikalık işlemle yakılır.

Ağrılardan yüksek oranda kurtulmak mümkündür. Kanser ağrıları gibi artık hiçbir ilaç ve denenen hiçbir yönteme yanıt vermeyen ağrıların tedavisi için kullanılır.

Nöropatik ağrıyı alışılmış ve bilinen ağrı kesici ve kas gevşetici gibi ilaçlarla kontrol altına alamazsınız. Nöropatik ağrı tedavisinde öncelikli yaklaşım, ilk olarak sorunu tespit edip, bu ağrıya neden olan hastalığa yönelik olmalıdır.

Şeker hastası olan hastalarda kan şekerinin iyi ve düzenli kontrol edilmesi, B12 vitamin eksikliği olmaması, stresi azaltmak önemlidir.

Antikonvülzanlar, epilepsi ( sara ) hastalığında kullanılan ilaçlardır. Ağrılı sinir boşalmalarını önlemek, yanmaları, batmaları, uyuşuklukları, karıncalanmaları azaltmak için kullanılır.

Antidepresanlar, hissedilen bozuk ağrı algılarını azaltmak, oluşmuş ağrı hafızasının silinmesine katkı sağlamak ve stresi azaltmak amacı ile kullanılır.

Morfin benzeri ilaçlar, hafif dozda başlanır, bu tür ağrıların kesilmesine ciddi katkı sağlar. Ağrı varsa bünyede bağımlılık yapmazlar. Diğer ilaçlarla kombinasyonu ağrı için önemlidir. B12 vitaminleri, hasarlı sinir dokusunu tamir etmek için oldukça önemlidir.

Tedavide başarı net değil ve değişkendir. İlk hedef ağrıyı yarı yarıya azaltmak, hastanın dayanabileceği ve en azından uyuyabileceği seviyelere indirmek olup neticesinde mümkünse tamamen ortadan kaldırmaktır.

Tedavi süresi hastaya, hastanın psikolojisine, stres düzeyine, belirtilerin ve ağrıların şiddetine ve altta yatan ana nedene bağlı olarak değişkenlik gösterir.

Seçilecek ilaç, ilacın dozu, ilaçların birbiriyle kombinasyonu ve tedavi süresi doktorlar tarafından belirlenmelidir. Bu durumla genellikle nöroloji uzmanları ilgilenir ve düzenli gittiğiniz, süreci bilen doktorunuz dışında ilaç kullanmamalısınız.

Her problem ya da her olumlu değişikliği doktorunuzla paylaşmalısınız.

Kaynakça:

Colloca, L., Ludman, T., Bouhassira, D., Baron, R., Dickenson, A. H., Yarnitsky, D., … & Raja, S. N. (2017). Neuropathic painNature reviews Disease primers3(1), 1-19.

Daha Fazla Göster

Prof. Dr. Ali Kemal Erdemoğlu

Prof. Dr. Ali Kemal Erdemoğlu, 1985 yılında TED Ankara Koleji'nden mezun olduktan sonra 1992 yılında Ankara Tıp Fakültesi’ni bitirdi. Ankara Numune Hastanesi'nde "Nöroloji" alanında uzmanlık aldı. Amerika'nın Chicago şehrinde Colombus Cabrini Hospital ve Diamond Headache Clinic’te doktor olarak çalıştı. Prof. Dr. Ali Kemal Erdemoğlu; 2006 yılında "Doçent", 2011 yılında "Algoloji ve Klinik Nörofizyoloji Uzmanı" ve 2015 yılında "Profesör Doktor" unvanını almıştır. Prof. Dr. ALİ KEMAL ERDEMOĞLU’nun çok sayıda yurtiçi ve yurtdışı makale ve yayınları mevcuttur. Meslek yaşamı boyunca yurtdışında ve Amerika’da farklı kliniklerde bulunmuş, Avrupa Genç Nörologlar derneğinde yönetim kurulunda görev almış, ve ulusal ve uluslararası toplantılarda eğitici ve konuşmacı olarak görev alan Prof. Dr. ALİ KEMAL ERDEMOĞLU, Kasım 2012 ‘den 2015 yılı sonuna kadar Ankara Acıbadem Hastanesi’nde Nöroloji ve Ağrı merkezinde çalışmıştır. Şu an, kendi özel kliniğinde Nöroloji, Algoloji (Girişimsel Ağrı) ve Klinik Nörofizyoloji alanlarında hizmet vermektedir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu