Tedaviler

Nöropatik Ağrı Tedavisinde Tanı Nasıl Konur?

Nöropatik Ağrı tedavindeki ilk süreç hasta bireyin uzman kişiye rahatsızlığını iyi anlatmasıdır. Bu sayede uzman kişi daha net ve gerçekçi bir yaklaşım sunabilir.

Bu rahatsızlıktaki birçok patolojik olgu duyu sistemleriyle ilişkilidir. Bu yüzden hasta bireyin kendini iyi ifade etmesi ve hastalık sürecini iyi öykülemesi bu noktada elzemdir.

Uzman kişinin tanı koyma sürecinde hasta bireyin Nöropatik ağrı belirtileri gösterip göstermediğini kontrol etmek amacıyla hastanın öyküsünde bazı belirtiler arar.

Nöropatik ağrıyı oluşturabilecek semptomlar gözlendikten sonra ağrıların yaşandığı vücut bölgelerinde bazı testlerle birlikte sinir hasarı gözlemleniyorsa bu tanının konmasında uzmana yardımcı olur.

Hasta bireyde, uzun soluklu yanma hissi, batma hissi, karıncalanma ve çeşitli ağrılar bulunması uzman kişiye nöropatik ağrıyı düşündürür. Hasta bireyde bu ağrıların oluşumda etkin rol oynayacak nedenlerin tespiti için çeşitli kan testleri yapılır.

Ayrıca teşhiste yardımcı olacak bir diğer testse elektrikle sinir hızının ölçümüdür. Çok sık rastlanmasa da uzman kişinin arzusu üstüne sinir biyopsisi yapılması gerekebilen durumlar da gözlenir.

Nöropatik Ağrı Nasıl Tedavi Edilir?

Nöropatik ağrılarda etkili bir tedavi için teşhis sürecinde hastanın problemlerin iyi analiz edilmiş olması ehemmiyet taşır.

Bu noktada ağrıya sebebiyet veren alt nedenlerin irdelenmesi gerekir. Bu alt nedenler hasta bireyde nöropatik ağrının gelişmesi ve ilerlemesinde önemli olduğu için tedavinin ilk şartını kapsar.

Nöropatik ağrılarda bu problemi yaşayan hastalara standart bir tedavi süreci bulunmaz. Tedavi sürecinde hem ilaçlı tedavi hem de bazı faaliyetler yürütülebilir.

Tedavide kullanılan ilaçlar sadece nöropatik ağrı tedavisinde kullanılan ilaçlar değillerdir.

Örneğin beynindeki ağrı reseptörlerini etkileyen ve ağrı kesici etki yaratan depresyon ilaçları gibi psikiyatrik ilaçlar kullanılırken, normalin dışında faaliyet gösteren sinirlerin yatıştırılması ve düzenlenmesi için epilepsi tedavisinde kullanılan nörolojik ilaçların kullanıldığı görülür.

Nöropatik ağrı tedavisinde kullanılan bir diğer ilaç türü ağrı kesici krem, sprey veya solüsyonlardır. Bunlar ağrı bölgelerinde ağrıyı kesmek için uzman kişi tarafından tavsiye edilen dozlarda kullanılabilir.

Tedavi sürecinde, yardımcı ilaç olarak alınan bazı yeşil reçeteli ilaçlar da kullanılır. Bunlar Opioid denilen vücutta morfin etkisi yaratan ilaçlardır. Fakat bu ilaç türleri genellikle bağımlılık yapması dolayısıyla üst düzey patolojik olgu gösteren hastaların tedavinde kullanılır.

İlaçsız olarak Nöropatik ağrı tedavisinde çeşitli egzersiz ve faaliyetlere başvurulurken fizik tedavi gibi sinir uyarıcı tedavilere de başvurulabilir.

Sonuç olarak Nöropatik ağrı tedavisi olguları barındıran hasta bireylerin yaş, kilo, farklı sağlık problemleri, patolojik olguların şiddeti ve türü göz önüne alınarak yapılır. Tedavi süreci hastaya özel olup standartlaşmış bir tedavi yöntemi yoktur.

Nöropatik Ağrı Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Nöropatik ağrı tedavi süreci hasta bireyin çeşitli özellikleriyle, hastalığın patolojik olgularına ve ne kadar ileri düzey olduğuyla ilgilidir. Bir diğer önemli husus nöropatik ağrının kaynaklandığı hastalık çeşididir.

Örneğin diyabetik nöropatik ağrılarda temel tedavi, kan şekerinin kontrol altına alınmasıyla mümkün olabilmektedir. Nöropatik ağrı tedavi süresi türlerine göre değişiklik gösterir.

  • Postherpetik Nevralji: Nöropatik ağrıların %10u gibi bir rakamı oluşturur. Zona hastalığının tedavisi 4-6 hafta sürerken bu tedaviden sonra ağrının hala devam etmesi üstüne postherpetik nevralji tanısı konur.
  • Diyabetik Nöropati: Nöropatik ağrıların büyük bir bölümünü bu tür oluşturur. Temel sebebi kan şekeri yüksekliğidir. Kan şekerinin kontrol altına alınmasıyla tam tedavi mümkündür ve bu hasta bireyin vücut yapısına göre değişiklik gösterir.
  • Fantom Ekstremite Ağrısı: Operasyonel veya kaza sonucu ampute olmuş bireylerde görülen ağrıdır. Bu ağrı ampute oluşun ilk haftalarında çıkabileceği gibi sonradan da oluşabilir. Dinlenmek, soğuk ve sıcak olmak üzere işlem uygulamak ya da protez organ tedavisi ağrıların 1-2 yıl içinde kesilmesini sağlayabilir.

Kaynakça:

Chong, M. S., & Bajwa, Z. H. (2003). Diagnosis and treatment of neuropathic painJournal of pain and symptom management25(5), S4-S11.

Daha Fazla Göster

Prof. Dr. Ali Kemal Erdemoğlu

Prof. Dr. Ali Kemal Erdemoğlu, 1985 yılında TED Ankara Koleji'nden mezun olduktan sonra 1992 yılında Ankara Tıp Fakültesi’ni bitirdi. Ankara Numune Hastanesi'nde "Nöroloji" alanında uzmanlık aldı. Amerika'nın Chicago şehrinde Colombus Cabrini Hospital ve Diamond Headache Clinic’te doktor olarak çalıştı. Prof. Dr. Ali Kemal Erdemoğlu; 2006 yılında "Doçent", 2011 yılında "Algoloji ve Klinik Nörofizyoloji Uzmanı" ve 2015 yılında "Profesör Doktor" unvanını almıştır. Prof. Dr. ALİ KEMAL ERDEMOĞLU’nun çok sayıda yurtiçi ve yurtdışı makale ve yayınları mevcuttur. Meslek yaşamı boyunca yurtdışında ve Amerika’da farklı kliniklerde bulunmuş, Avrupa Genç Nörologlar derneğinde yönetim kurulunda görev almış, ve ulusal ve uluslararası toplantılarda eğitici ve konuşmacı olarak görev alan Prof. Dr. ALİ KEMAL ERDEMOĞLU, Kasım 2012 ‘den 2015 yılı sonuna kadar Ankara Acıbadem Hastanesi’nde Nöroloji ve Ağrı merkezinde çalışmıştır. Şu an, kendi özel kliniğinde Nöroloji, Algoloji (Girişimsel Ağrı) ve Klinik Nörofizyoloji alanlarında hizmet vermektedir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu