Tedaviler

Ankara Kuyruk Sokumu Ağrısı Tedavisi 

İnsanlar günlük hayatlarında yoğun iş temposundan kaynaklı pek çok sağlık sorunları ile karşılaşmaktadır. Bu durum insanların günlük hayatlarını daha zor bir hale getirmektedir.

Bu zorluk insanlarda bel fıtığı, kuyruk sokumu ağrısı, boyun fıtığı gibi pek çok sağlık probleminin ortaya çıkmasına da sebebiyet vermektedir. Kuyruk sokumu ağrılarının pek çok sebebi vardır. Bunlardan ilki yanlış oturmaktan kaynaklanmaktadır.

Günümüzde ofis iş hayatının sonucu uzun süre yanlış pozisyonda oturmaya bağlı olarak kuyruk sokumu ağrısı yaşayanların sayısında çok büyük artışlar ortaya çıkmıştır.

Düşme, incinme, darbe alma da kuyruk sokumu ağrılarının sebeplerindendir. Kalçanın üzerine düşme, bu bölgeye şiddet uygulanması gibi durumlar da kuyruk sokumu ağrısına sebep olabilir.

Kuyruk sokumu ağrılarının diğer bir sebebi depresyondur. Kuyruk sokumu bölgesindeki ağrının önemli bir kısmı stres ve depresyondan olabilmektedir. Doktorun reçete ile vereceği antidepresanları kullanarak bu problemin etkilerini azaltabilirsiniz.

Çocuk doğurma da kuyruk sokumu ağrısının bir diğer sebebidir. Doğum yaparken bebeğin başı annenin kuyruk sokumu kemiğine baskı yapması sonucu bu bölgede eklem hasarı oluşabilmekte bu da kuyruk sokumu ağrılarına neden olmaktadır.

Tümör ve enfeksiyon da bu durumun sebeplerindendir. Tümör ve enfeksiyonun kuyruk sokumu bölgesine yaptığı baskıya bağlı olarak kuyruk sokumu kemiği ve çevresinde ağrı ortaya çıkmaktadır.

Bu sebeplerin dışında aşırı kilolu olma, romatizma hastalıkları, kanser gibi pek çok sebepte bu hastalığa yol açmaktadır. Kuyruk sokumu ağrısının nedeni bulunduğu zaman tedavisi de daha kolay olmaktadır.

Kuyruk Sokumu Ağrısı Tedavisi Nedir?

Tedavi Detayları
Operasyon:
Kuyruk sokumu ağrısı tedavisi
Tedavi Şekli:
Radyofrekans, sinir blokaj işlemi, PRP ve enjeksiyon
Tetikleyiciler:
Düşme, duruş bozukluğu
Şikayetler:
Belde bacakta ağrı, batma
İlaç Tedavisi:
Farmakolojik tedavi

Kuyruk sokumu ağrısını azaltmak ya da ortadan kaldırmak için birçok yöntem bulunmaktadır. Ancak bu yöntemler sadece ağrıyı azaltmaya yönelik olduğu ve o bölgede ağrıya neden olan asıl hasarı tedavi etmediği için genellikle geçici çözümler olmaktan öteye gitmezler.

Ağrı kesiciler, kuyruk sokumu ağrısını geçici bir süre olsa sa azaltabilmekte ve kısa sürede olsa iyileşmeyi beraberinde getirmektedir.

Kortizon enjeksiyonu da kısa süreli olarak ağrıyı azaltabilir. Ayrıca kortizon bağları zayıflattığı için uzun dönemde ağrı daha şiddetli olarak karşımıza çıkmaktadır.

Kuyruk kemiği yerinden hareket ettiğinde anatomik olarak karyopraksi yöntemiyle yerine tekrar oturtulabilir. Anatomik olarak düzelme sağlansa da bu bölgedeki hasarlı eklem ve bağların tedavi edilmesi gerekir.

Germe hareketleri de bir tedavi yöntemidir. Yavaş bir şekilde uygulanan germe hareketleri faydalı olabilir ancak hasarlı eklem ve ligamentleri tamir edemediği için tek başına yeterli bir tedavi olmayacaktır.

Ultrason ve fizik tedavi bir miktar faydalı olsa da hasarlı olan eklem ve ligamentleri tamir etmede kesin çözüm olmamaktadır.

Cerrahi tedavi: Kuyruk sokumu kemiğinin uç kısmının aşırı büyümesi durumlarında, uzun ve sivri olan kemik kısım cerrahi yöntemle düzeltilebilir.

Kuyruk Sokumu Ağrısı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Ağrının hiç geçmediği hastalarda ilk yapılması gereken tedavi girişimsel tedavi işlemlerinden biridir. Dorsal root radyofrekans, impar ganglion blokajı gibi aşırı hassaslık olan bölgedeki sinir ağlarına uygulanan radyo dalgası veya kortizon tatbiki riskleri cerrahiye göre düşük, başarısı yüksek uygulamalardır.

Tedavinin geciktirilmemesi önemlidir çünkü tedavi edilmeden geçen süre uzadıkça hastalığın tedaviye yanıtı azalmaktadır.

Tümör ve enfeksiyona bağlı ağrılarda cerrahi uygun olabilir. Ancak travma sonrası gelişen kuyruk sokumu ağrılarında ameliyat artık son seçenek olmalıdır.

Ağrının asıl sebebi bölgenin sinirlerinin aşırı hassaslaşması olduğu için kuyruk sokumu çıkarılsa da ağrı devam edebilir. Sonuç olarak kuyruk sokumu ağrısı tedavi edilebilir bir rahatsızlıktır. 

Kuyruk Sokumu Kemiği Eğriliği Nasıl Tedavi Edilir?

Kuyruk sokumu eğriliğinin tedavi edilebilmesi için öncelikle hastalığın tanısının konması gerekmektedir. Bu hastalığın tedavisi fiziki muayene ve görüntüleme teknikleri ile mümkündür. Uzman doktorların kuyruk sokumuna el ile muayene etmesi ile hastalık anlaşılmaktadır.

Bunun yanında bölgede gözle görünür bir problem olmasa da kuyruk sokumuna baskı yapıldığında kişiler ağrı hissediyorsa bu durumda da rahatsızlıktan şüphelenilmelidir.

Kuyruk sokumu eğriliğinin tedavisinde hastalara ağrının şiddetine göre bir tedavi yöntemi uygulanmaktadır. Tedavi yöntemleri olarak, fizik tedavi, anestezi altında cerrahi müdahale, lokal enjeksiyon gibi yöntemler kullanılmaktadır.

En sık başvurulan tedavi yöntemi; fizik tedavidir. Ağrının derecesine göre fizik tedavi ile tabanın desteklenmesi mümkün kılınmaktadır.

Bunun yanında kuyruk sokumu kemiğinin yan kısımlarında bulunan kasların da güçlendirilmesine yönelik tedavilerin yapılması söz konusudur. En son tedavi yöntemi ise cerrahi işlemlerdir.

Kuyruk Sokumu Ağrısı Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Kuyruk sokumu ağrısı; birkaç farklı sebepten meydana gelen, genellikle oturarak çalışanlar ve ağır hareket faaliyetlerinde bulunanlarda görülen bir sağlık sorunudur.

Kemik veya kıkırdak dokunun zarar görmesi gibi sebeplere bağlı olabilen Kuyruk sokumu ağrısı tedavisi süresi, hastalığa ne şekilde yaklaşılacağına bağlı olarak değişir. Semptomların kişinin hayatını engellemesine yönelik ağrı tedavilerinde, enjeksiyon ile ağrı kesici uygulaması söz konusu olabilir.

Bu durumda, kuyruk sokumu ağrısı tedavisi yaklaşık yarım saat kadar sürecektir. Bu tip ağrılar için özel olarak geliştirilen ağrı kesicilerle gerçekleştirilen uygulamalar, hemen sonuç verir ve önemli bir süre etkili olabilir.

Hastalığın farklı sebeplerine karşı, öncelikle hekim kontrolü ve kesin tanı gerekeceğinden, öncelikle doktorunuzla görüşmeniz doğru olacaktır.

Ankara Kuyruk sokumu ağrısı tedavisi 

Kuyruk Sokumu Röntgeni Nasıl Çekilir?

Kuyruk sokumu röntgeni, kuyruk sokumu bölgesindeki kemik ve diğer yapıları görüntülemek için kullanılan bir tıbbi görüntüleme prosedürüdür. Bu prosedür, bir radyoloji teknisyeni tarafından gerçekleştirilir ve bir radyolog tarafından yorumlanır.

Kuyruk sokumu röntgeni çekilmeden önce, hastanın kıyafetleri ve takıları çıkarılır ve giysilerinin bel bölgesi açılır. Genellikle, hastaya sırt üstü yatması söylenir ve bacakları bükülür. Bazen de, hastanın pozisyonu değiştirilerek kuyruk sokumu bölgesine daha iyi erişim sağlanır.

Radyoloji teknisyeni, hastanın kuyruk sokumu bölgesine yakın bir cihazı yerleştirir. Bu cihaz, röntgen ışınlarını oluşturmak için kullanılır. Röntgen ışınları, hastanın kuyruk sokumu bölgesine gönderilir ve bir röntgen filmi üzerinde görüntülenir. Bu görüntü, radyolog tarafından incelenir ve yorumlanır.

Kuyruk sokumu röntgeni çekilirken, hastalar genellikle rahatsızlık veya hafif ağrı hissedebilirler. Bu nedenle, hastalara pozisyonlarını korumaları ve rahatlamaları için talimatlar verilir. Kuyruk sokumu röntgeni çekimi, genellikle çok kısa sürer ve hasta hemen sonra evine veya işine dönebilir.

Ankara Kuyruk Sokumu Ağrısı Tedavisi Fiyatları Nasıl Belirlenir?

Kuyruk sokumu ağrısı hastalığının tedavisinde pek çok yöntem kullanılmaktadır. Kuyruk sokumu ağrısı tedavisi fiyatları ile ilgili bilgi almak isterseniz doktorunuza başvurabilirsiniz. Doktorunuz bu konuda sizlerle detaylı olarak yardım edebilir. Sağlığınız bizim için her şeyden daha önemlidir.

Kuyruk Sokumu Ağrısı Tedavisine Hangi Bölüm, Hangi Doktor Bakar?

Kişinin kemikleri ve çevresinde oluşabilecek bir hasar nedeniyle ağrı ve batmalar ortaya çıkabilmektedir. Farklı nedenle kemik ve bölgesinde hasar oluşabilir.  Bu bölgede oluşan ağrılar daha sonraki süreçlerde bel ve bacak bölgesine kadar ilerleyebilmektedir.

Ani ve sert düşmelerden sonra da kuyruk sokumu ağrıları ortaya çıkabilir. Kuyruk sokumunda oluşan ağrılar için başvurulması gereken doktor ortopedi uzmanıdır.

Ortopedi bölümü bu rahatsızlık ile ilgilenmektedir. Kuyruk sokumunda yaşanan ağrı, batma ve hassasiyet şiddetli olmasa bile kişinin yaşam kalitesini pek çok yönden kötü etkiler. Bu nedenle kısa süre içinde bir ortopedi doktoruna başvurmak tedavi için büyük bir önem taşımaktadır.

Sıkça Sorulan Sorular:

Kuyruk Sokumu Ağrısı Bacağa Vurur Mu?

Kuyruk sokumu ağrısı bacağa vurabilir. Genellikte omurganın hemen alt kısmında, kalçanın da üstünde bulunan ağrı olarak ortaya çıksa da belirtileri; otururken ayağa kalkınca oluşan ağrı, cinsel birliktelik sırasında ağrı hissetmek ve tuvalet yaparken zorluk yaşamak bu ağrının etkileridir.

Kuyruk Sokumu Ağrısında Hangi Egzersizler Yapılmalıdır?

Kuyruk sokumu ağrısı için bel, sırt, kalça ve bacak egzersizleri yapılmalıdır. Bu egzersizler günün sonunda sizi daha iyi hissettirecek ve ağrılarının azalmasına yardımcı olacaktır. Kuyruk sokumu ağrısı için bazen egzersiz yeterli olsa da ilaç tedavisi ve fizik tedavi yöntemleri de kullanılabilir. Bu nedenle doktora başvurmalı ve kendinize uygun bir tedavi planı uygulamak daha doğru olacaktır.

Kuyruk Sokumu Kayması Nasıl Anlaşılır?

Kuyruk sokumu kayması sonucunda, kuyruk sokumu bölgesinde ağrı, kadınlarda cinsel ilişki sırasında meydana gelen ağrı, tuvalet ihtiyacı giderilirken oluşan ağrı gibi belirtiler ortaya çıkar. Sürekli olarak ayağa kalkma esnasında ve yürürken sürekli duyulan ağrı da kuyruk sokumu kayması sonucunda ortaya çıkan işaretlerdir.

Kadınlarda Kuyruk Sokumu Ağrısı Neden Olur?

Kuyruk sokumu ağrısının pek çok farklı nedeni bulunmaktadır. Düşme ve yaralanmaların yanı sıra tümör ve enfeksiyon gibi çeşitli hastalıklar da bu bölgede ağrı hissi duyulmasına neden olmaktadır. Kadınlarda da kuyruk sokumu ağrısı sık rastlanan bir rahatsızlıktır.

Kuyruk sokumu ağrısının bazı nedenleri; kuyruk sokumuna darbe almak, uzun süre ayakta durmak, omurga bozuklukları, sinir sıkışmaları, tümör, enfeksiyon, kemik iltihaplanmaları, cerrahi işlemler, bel fıtığı, ağır kaldırmak ve kadınlar için doğum sırasında oluşan travmalardır.

Özellikle kadınlar için doğum anında gerçekleşen problemler kuyruk sokumu ağrısına sebebiyet verebilmektedir. 

Direkt bu bölge üzerine düşme sonucu alınan darbeler ağrının çok görülen nedenlerinden bir tanesidir. Düşüş anındaki travma bu bölgede doku, kas ve kemik zedelenmelerine, kırıklara ya da yaralanmalara sebebiyet verebilmektedir. 

Kuyruk Sokumu Ağrısına Hangi İlaç İyi Gelir?

Kuyruk sokumu kemiği küçük olmasına rağmen ideal duruşunun devamı, sırt kemiğinin ve ilişkili yapının sabitlenmesi, lif ve bağları güçlendirme, kalçalar arasındaki baskıyı dağıtma vb. gibi pek çok işleve sahiptir.

Bütün bu işlevler omurga kemiğinin ucunda, kalçaların hemen üstünde bulunan kuyruk sokumunun anatomik konumuna bağlı hareket etmektedir.

Kişilerde bazı nedenlere bağlı olarak kuyruk sokumu ağrısı meydana gelebilmektedir. Bu nedenlere; yaş, kemik kanseri, tümör, obezite ve kuyruk sokumunda aşırı baskı örnek verilebilmektedir. Bu ağrı kimi zamanlarda hafif olsa da kimi zamanlarda kişinin hayat standartlarını ciddi manada düşürmektedir.

Kuyruk sokumu ağrısına naproxen, ibuprofen gibi reçetesiz satılan ilaçlar iyi gelmektedir. Bu ilaçlar sayesinde ağrı ciddi manada azaltılmaktadır.

Kaynakça:

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/10436-coccydynia-tailbone-pain

https://www.mayoclinic.org/tailbone-pain/expert-answers/faq-20058211

Foye, P. M. (2017). Coccydynia: tailbone painPhysical Medicine and Rehabilitation Clinics28(3), 539-549.

Daha Fazla Göster

Prof. Dr. Ali Kemal Erdemoğlu

Prof. Dr. Ali Kemal Erdemoğlu, 1985 yılında TED Ankara Koleji'nden mezun olduktan sonra 1992 yılında Ankara Tıp Fakültesi’ni bitirdi. Ankara Numune Hastanesi'nde "Nöroloji" alanında uzmanlık aldı. Amerika'nın Chicago şehrinde Colombus Cabrini Hospital ve Diamond Headache Clinic’te doktor olarak çalıştı. Prof. Dr. Ali Kemal Erdemoğlu; 2006 yılında "Doçent", 2011 yılında "Algoloji ve Klinik Nörofizyoloji Uzmanı" ve 2015 yılında "Profesör Doktor" unvanını almıştır. Prof. Dr. ALİ KEMAL ERDEMOĞLU’nun çok sayıda yurtiçi ve yurtdışı makale ve yayınları mevcuttur. Meslek yaşamı boyunca yurtdışında ve Amerika’da farklı kliniklerde bulunmuş, Avrupa Genç Nörologlar derneğinde yönetim kurulunda görev almış, ve ulusal ve uluslararası toplantılarda eğitici ve konuşmacı olarak görev alan Prof. Dr. ALİ KEMAL ERDEMOĞLU, Kasım 2012 ‘den 2015 yılı sonuna kadar Ankara Acıbadem Hastanesi’nde Nöroloji ve Ağrı merkezinde çalışmıştır. Şu an, kendi özel kliniğinde Nöroloji, Algoloji (Girişimsel Ağrı) ve Klinik Nörofizyoloji alanlarında hizmet vermektedir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu